Започна срещата на президентите на Турция и Русия Реджеп ЕрдоганРеджеп

...
Започна срещата на президентите на Турция и Русия Реджеп ЕрдоганРеджеп
Коментари Харесай

Путин пред Ердоган: Европа трябва да бъде благодарна на Турция

Започна срещата на президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва и Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През в съветския курорт Сочи, предадоха турските медии и международните организации.

Срещата сред двамата водачи започва в 15:20 ч. Преди да стартират диалозите президентите приказваха пред публицисти.

Руският президент уточни, че газопроводът " Турски поток " е една от най-важните артерии за доставки на съветски газ в Европа. Той посочи, че " Турски поток " работи непрестанно и " европейските сътрудници би трябвало да са признателни на Турция за това ". Путин също по този начин благодари на президента Ердоган за ролята му при постигането на споразуменията за износа на зърно от черноморските пристанища, които включват и доставките на съветска продукция и торове. 

С вашето директно присъединяване и с посредничеството на Организация на обединените нации бе позволен въпросът, обвързван с доставките на украинско зърно от черноморските пристанища, означи съветският държавен глава.

Путин също по този начин заяви, че през днешния ден има проекти за подписването на меморандум за развиване на търговско-икономическите връзки сред Руската федерация и Турция. 

Междувременно Ердоган изрази вяра, че през днешния ден Турция и Русия ще открият нова страница в двустранните връзки. Той сподели още, че възнамерява да разиска с Путин обстановката в Сирия, както и плана за завършването на строителството на АЕЦ " Аккую " в Южна Турция.

Путин посочи, че Русия и Турция са създали доста за стабилизацията в Сирия. 

Разбира се, че ще приказваме и за проблемите, с които се занимаваме от дълго време. Имам поради въпросите, свързани с сигурността в района, най-много рецесията в Сирия. В случая Турция и Русия имат доста огромен принос за нормализирането на ситуацията, уточни Путин, представен от Българска телеграфна агенция.

Ердоган на собствен ред изрази вяра, че разискването на въпросите, свързани със Сирия, ще донесат на района " облекчение ". 

Путин посочи още, че има доста двустранни планове, които предстоят да бъдат осъществени.

Достатъчно е да напомним, че през 2021 година двустранният ни стокообмен набъбна с 57 на 100, а през първите месеци на тази година до май в това число, се удвои. Имаме огромни планове, сподели съветският президент. 

Путин напомни, че с изключение на построяването на атомната електроцентрала " Аккую " има и други планове, които следва да бъдат осъществени.

Говорителят на съветския държавен глава Дмитрий Песков заяви по-рано, че по време на диалозите сред двамата президенти ще бъдат разисквани доста въпроси, свързани двустранното съдействие, както и районни и интернационалните проблеми. Очаква се водачите да обсъдят многоплановото руско-турско съдействие, в това число вероятностите за по-нататъшно разширение на търговско-икономическите връзки и реализирането на взаимни стратегически планове в енергийния бранш, както и да бъдат обменени отзиви по отношение на износа на украинско зърно и обстановката в Украйна, Сирия и Нагорни Карабах.

Предишната среща сред Путин и Ердоган се състоя на 19 юли в Техеран. 

По данни на съветската Федерална митническа работа стокообменът сред Русия и Турция се е нараснал с 57% до 33 милиарда $ през 2021 година в съпоставяне със същия интервал на 2020 година, като съветският експорт се е нараснал с 66,4 на 100 до 26,5 милиарда $, а вносът се е нараснал с 27,4 на 100 до 6,5 милиарда $. Стокообменът за интервала януари-март 2022 година възлиза на 13,7 милиарда $, което е два пъти повече от същия интервал на предходната година. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР