Започна спешна проверка на плажовете Созопол-централен и Харманите. Разпореждането е

...
Започна спешна проверка на плажовете Созопол-централен и Харманите. Разпореждането е
Коментари Харесай

Спешно проверяват плажовете на Созопол

Започна незабавна инспекция на плажовете Созопол-централен и Харманите.

Разпореждането е на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова във връзка нанесените вреди по двата плажа поради проливните дъждове и наводненията от последните дни.

Проверката би трябвало да откри какви са вредите на морския плаж и на разположените на него преместваеми обекти в рамките на линията.

Инспекцията ще бъде осъществена на два стадия. Първият ще се организира в този момент, а идващият ще е при започване на месец май, когато ще се откри дали плажът е възобновен изцяло по отношение на предходния летен сезон.
 Проливните дъждове и бурни талази отнесоха плажовете на Созопол
Проливните дъждове и бурни талази отнесоха плажовете на Созопол

Положението било доста тежко

Припомняме, по-рано през днешния ден стана ясно, че - " Централен " и " Харманите ".

На Централния плаж в Созопол по-голямата част от пясъка е отвеян в морето , а подпорната преградна стена, разделяща линията от морската градина, е срината до основи. По думи на шефа на концесиониращата компания Кирил Спасов ситуацията е сериозно и са нужни незабавни ограничения за опазване на пясъка, който е останал и за възобновяване на големите количества, отнети от морето.

Той е изпратил писма до министъра на туризма, до Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция и до кмета на Созопол с искане те да дадат мнение с какви ограничения и по какъв метод следва да се възвърне целостта на плажовете, от кое място да се обезпечи пясък, както и да се позволи на концесионера да употребява нужната техника за премахване на вредите.

Спасов изясни, че прилежащият плаж " Харманите " е още по-увреден. Там са нанесени спомагателни вреди от отводнителните канали на Созопол, които са заустени напряко на пясъка.

От компанията концесионер упорстват за незабавни ограничения, с които дъждовната канализация на града да не се излива на морския плаж, както и да се ревизира дали има непозволено заустване на битови отпадни води от близките здания в дъждовната канализация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР