Започна решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея

...
Започна решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея
Коментари Харесай

Витанов: Ако Омикронът не успее да стигне 15 000 случая на ден, Регион 3 може изобщо да не влезе в червената зона

Започна решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея той би трябвало да доближи пика си. Трябва, само че е спънат добре, както виждате. Не имах вяра, че контролът на хаоса може да работи така добре в наши условия, само че ето на, оправяме се доста добре. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Винаги съм казвал, че пикът не е обвързван с миг, а с период от времето. Това значи, че като влезете в региона към пика стоите там някакво време. Какво става през това време? Стават трите пречупвания на трендовете: изкривяване на тренда на записаните нови случаи, изкривяване на тренда на напредък на заетите болнични кревати и изкривяване на тренда на смъртността. Като стане това, сте излезли от пика и сте тръгнали надолу.

Какво ви споделих за пика на тази вълна през ноември (в началото на месеца, когато всички ви плашеха и по-късно продължиха да ви плашат със страшния Омикрон). Казах, че откакто се появи, му трябват 4 седмици, с цел да стане доминантен и по-късно ще цари три седмици. Тия три седмици са към пиковата област, за която ви пиша нагоре. Как става: седмица първа - напредък към пика. Седмица втора, постигане на към пиковата област и изкривяване на тренда на напредък на новите случаи. Седмица трета: изкривяване на тренда на напредък на заетостта на леглата и към края на седмицата (може и при започване на четвъртата седмица): изкривяване на тренда на смъртността.

Няма супер пожар, вирусът е добре спънат, не може даже да доближи контролното число от 15 000 регистрирани нови случаи дневно.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.12. Под 1.3 е, което демонстрира, че Омикронът е спънат добре и кръвта му тече.

Втори детайл на заложената траектория: да няма препълване на лечебните заведения. Няма препълване на лечебните заведения. Знаете, че стадий 4 на проекта се задейства при постигане на 80% претовареност на интензивните кревати по райони. Няма 80% претовареност на настоящите разкрити кревати, нито на интензивните, нито на неинтензивните. Системата върви по заложената траектория.

Има запаси, тъй като вогат да се разкрият още кревати. Където изникне проблем с леглата, той се взема решение бързо.

Няма цялостен локдаун. Има местни ограничения, които пускат задоволително кръв на Омикрона и не му разрешават да възпламени супер пожара

Омикронът не се е развихрил в Регион 3 (само във Варна имат по-големи проблеми там), така, че този район ще постои още някой ден с жълт цвят. Интересното е, че вероятността въобще да не влезе в алената зона, пораства. Да забележим. Ако Омикронът не успее да стигне 15 000 случая дневно, Регион 3 може въобще да не влезе в алената зона.

Смъртността - заложено контролно число - 1% от записаните случаи с наклонност към понижаване. Кога - от средата на месеца натам.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР