Започна първото работно посещение на министър-председателя Кирил Петков в Брюксел.

...
Започна първото работно посещение на министър-председателя Кирил Петков в Брюксел.
Коментари Харесай

Първо посещение в Брюксел: Петков покани у нас генералния секретар на НАТО |

Започна първото работно посещаване на министър-председателя Кирил Петков в Брюксел. С него е и вицепремиерът Асен Василев.

Първата му среща бе с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на Алианса. Двамата са разискали скупчването на съветски военни по границата с Украйна, връзките с Русия и обстановката в Черно море и други тематики.

Двамата показаха удовлетворение от срещата и означиха, че разговорът е бил градивен.

Столтенберг съобщи, че чака работата си с премиера с неспокойствие, а Петков предложения генералния секретар на Алианса у нас.

Позицията на България по въпроса с Украйна съответствува напълно с визията на Европейски Съюз и на НАТО, посочи Петков.  В отговор на въпрос той съобщи, че в случай че нашата страна може да бъде потребна за усмиряване на напрежението към Украйна, би се радвала да способства в търсенето на дипломатически излаз. 

По неговите думи, когато в НАТО се приказва за развиване на инфраструктура, потребна за цивилен и военни цели, може да се разиска построяването на втори мост над Дунав край Русе. България ще има градивен метод в НАТО, добави той.

Столтенберг поздрави Петков с избирането му за министър председател и благодари за приноса на нашата страна в работата на алианса. Това, че първото Ви работно посещаване в чужбина е тук, демонстрира мощната връзка на България с НАТО, уточни той.

Генералният секретар изрази удовлетворение от решението на нашата страна да купи нови изтребители, както и друго съоръжение за въоръжените сили. Той означи, че НАТО би трябвало да бъде в положение да отбрани всеки съдружник, както и че не се следи директна опасност против някоя от страните в алианса.

По време на еднодневното си работно посещаване Петков ще се срещне и с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР