Започна доставката на хлорохин по болниците и аптеките в цялата

...
Започна доставката на хлорохин по болниците и аптеките в цялата
Коментари Харесай

Експерт даде разяснения за използването и рисковете от хлорохина

Започна доставката на хлорохин по лечебните заведения и аптеките в цялата страна, което се употребява за лекуване на ковид у нас. Наличното количество, дружно с даренията към здравното министерство, ще стигне за лекуване на към 20 000 пациенти с ковид.
" Ефикасното деяние е към момента спорно, тъй като сме в условия на пандемия и изследванията вървят едно след друго, само че въпреки всичко това е един препарат, който се употребява десетилетия и то в дълготрайно време.
При някои хора ще се понася добре, а при някои хора, които имат предшестващи болести, изключително ритъмни нарушавания, той може да докара до тежки аритмии .
Затова би трябвало да се наблюдават пациентите деликатно в болнична среда, когато се употребява този препарат ", сподели ръководителят на Българското научно сдружение по фармация проф. Георги Момеков.
Той разяснява, че на никое място по света този препарат не се употребява амбулаторно.
Хубаво е да се стартира лекуване най-рано, само че леките форми на това заболяване не постановат такива мощни ограничения, тъй като съотношението полза-риск при леките форми на COVID-19 не е положително за този препарат.
Когато ние имаме по формулировка несъмнено нарушение на кислородна сатурация и други данни, които ни дават съображение да го използваме, съотношението полза-риск ще бъде по-добро ", безапелационен е проф. Момеков.
Специалистът уточни, че
" Той ще се употребява при доста тежко заболели. Той се поставя посредством венозна инфузия. Бъдещето ще покаже кои са най-хубавите препарати. Симптоматично лекуване има за всяка зараза, а за тази също. вирусът е от доста, неуместно е да се оправим с него за няколко месеца ", добави професорът пред Bulgaria ON AIR.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР