Започна борбата за хора и таланти, обяви вицепремиерката на форума

...
Започна борбата за хора и таланти, обяви вицепремиерката на форума
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Отваряме посолствата за бизнеса, за да внася по-лесно работници

Започна битката за хора и гении, разгласи вицепремиерката на форума " Образование и труд "

„ Истината е, че ще стартира от битката за хора. В Европа това е една от главните борби, до момента в който в Африка тя е за запаси “. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на конференцията “Образование и труд - местни проблеми, световни решения ” в столичния хотел “Маринела ”, проведена от " 24 часа ", КРИБ, списание " Икономика " и " Кмета.бг ". Според нея Западът не би трябвало да се изолира и да гледа единствено в личните си проблеми. „ Затова ви приветствам за мотото, тъй като би трябвало да се търсят световни решения “, сподели още Захариева.

„ Преди година –две бизнесът търсеше квалифицирана работна ръка, в този момент те търсят всякаква. Бизнесът е подготвен да образова хората, единствено и единствено да наеме чиновници и служащи “, сподели още вицепремиерката. Според нея в битката за привличане на гении би трябвало де се включат и консулските ни служби, които имат необработен капацитет.

„ Това, което направихме през последната година е да съкратим периодите за визите “, сподели Захариева и очерта посоката за бъдещето - редуциране на процеса по издаването им. Сега визите за сезонна работа към този момент са от 90 дни до 9 месеца в границите на календарната година. „ По данни на бизнеса и мои изследвания издаването им лишава от 20 до 40 дни. Изключително дълги периоди, в случай че би трябвало да се наеме сезонен служащ “, сподели още Захариева.

Друг проблем, който очерта, е издаването на туристическа виза. „ Ако не търсим решения, директивите могат да причинят неудобства. Съкратихме периода на 15 дни “, сподели още Захариева Тя напомни, че през последните години към 1,5 -2 млн. българи са напуснали страната ни. „ Без да обединим старания с бизнеса, няма по какъв начин да върнем част от тях у нас “, сподели още Захариева.

През предходната година 27 хиляди българи са се завърнали, а 30 хиляди са напуснали. „ Трендът е позитивен и сигурно потенциалът и капацитетът е голям. Трябва да създадем стратегия и проект по какъв начин да сме най-ефективни и да покажем позитивните образци за съумели българи в България. Ние сме подготвени да отворим нашите задгранични представителства и да окажем подпомагане на бизнеса, само че се надявам това да го създадем дружно “, сподели още Захариева. Тя изясни, че получава доста сигнали за забавени визи, само че се работи по всички. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР