Заплатата, необходима за издръжката на един работещ у нас за

...
Заплатата, необходима за издръжката на един работещ у нас за
Коментари Харесай

КНСБ: 1479 лева са били необходими за издръжка на един работещ за декември 2021 година

Заплатата, нужна за издръжката на един работещ у нас за декември 2021 година е 1479 лв. - това сочат най-новите данни на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ.

Сумата е повишена със 130 лв. спрямо декември 2020 година. Близо две трети от работещите в страната са с приход под заплатата за прехрана.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров разяснява, представен от БНР, че " инфлацията върви към нови върхове през последните месеци ".

По данни на синдикалната организация, 1 530 000 души или близо 66% от работещите у нас, са с застрахователен приход под заплатата за прехрана от 1479 лв..

Над посочената сума за месечна прехрана са 800 000 души или 1/3 от работещите на трудово или служебно правно отношение.

По данни на КНСБ, размерът на минималната заплата към декември предходната година е бил 44% от заплатата, нужна за прехрана.

От синдиката упорстват за още едно покачване на минималната заплата от 1 юли - на 760 лв.. В проектобюджета на държавното управление е планувано, минималната заплата от 1 април да стане 710 лв..
 40% инфлация при някои артикули: кои артикули у нас нарастнаха най-вече за 6 години?
40% инфлация при някои артикули: кои артикули у нас нарастнаха най-вече за 6 години?

Някои потребителски групи въпреки всичко поевтиняват

На годишна база питателните артикули у нас са поскъпнали с 9,8%, като " рекордьор " е олиото, чиято цена се е повишила с 36,5%. Нарастването за година на цените на електрическата енергия, на газообразните и другите горива е със 17%, като за дървата за горене и въглищата то е с близо 30%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР