Заплахите на Украйна да възобнови ядрената си програма до голяма

...
Заплахите на Украйна да възобнови ядрената си програма до голяма
Коментари Харесай

Медведев намекна за причината за руското нахлуване в Украйна

" Заплахите " на Украйна да възобнови нуклеарната си стратегия значително са повода за " специфичната военна интервенция " на Москва, съобщи някогашният президент на Русия Дмитрий Медведев.

Една от аргументите за провеждането на " специфичната военна интервенция " бяха " заканите " от страна на украинските водачи, които намекваха за обновяване на нуклеарната стратегия, от която Киев се отхвърли по силата на Будапещенския меморандум от 1994 година, написа актуалният заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, в известие в обществената мрежа VK.

" Какво виждаме в контрастност до личните си граници? Бедни марионетки от непълноценна страна, които в този момент горчиво плачат за решението, взето по силата на Будапещенския меморандум от 1994 година, да изтеглят нуклеарния боеприпас, ситуиран на тяхна територия и завещан от Съюз на съветските социалистически републики ", съобщи Медведев след изказвания, описващи процеса на присъединение на Южна Африка към Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие.

По-късно Медведев съобщи, че украинците постоянно са възприемали присъединението на Киев към интернационалния контракт като насилствена стъпка, решена " под суровия напън на Вашингтон ", като добави, че това е по този начин, макар че Украйна " не е имала средства да поддържа " мощта " (на нуклеарните оръжия), която са ѝ се е паднала инцидентно ".

Той сподели още, че украинските водачи - от някогашния президент Леонид Кравчук до сегашния Володимир Зеленски, са изразявали мнение, че " на драго сърце биха го употребявали (ядрените оръжия) против нас (Русия) и личните си жители (украинците) ".

Меморандумът от Будапеща е подписан от Украйна, Русия, Обединеното кралство и Съединени американски щати на 3 декември 1994 година, с цел да даде на Украйна гаранции за сигурност по отношение на присъединението ѝ към Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие.

Меморандумът е подложен под подозрение от Зеленски, който съобщи, че Украйна три пъти се е опитвала да свика съвещания с държавите-гаранти в границите на формата, като той е провел и четвърти опит по време на речта си на годишната Мюнхенска конференция по сигурността на 19 февруари, осведоми Дарик.

" Инициирам съвещания в границите на Будапещенския меморандум. На министъра на външните работи е предоставено да ги свика. Ако те не се проведат още веднъж или резултатите от тях не подсигуряват сигурността на страната ни, Украйна ще има цялостното право да счита, че Будапещенският меморандум не работи и всички пакетни решения от 1994 година са сложени под подозрение ", споделя Зеленски по време на речта.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР