Запис от скрита камера, показващ как първата дама на Южна

...
Запис от скрита камера, показващ как първата дама на Южна
Коментари Харесай

Как и защо чанта Dior може да коства властта на президента в Южна Корея

Запис от скрита камера, показващ по какъв начин първата дама на Южна Корея приема като подарък чанта Dior, провокира обществен скандал с президента Юн Сок Йол и партията му.

Това даже може да заплаши опита им да възстановят парламентарното си болшинство на изборите през април, отбелязва Reuters.

Членове на консервативната Народна партия на Юн приканиха президента и брачната половинка му Ким Кьон Хи да се извинят за случая и да признаят, че приемането на толкоз безценен подарък е най-малкото, несвоевременно.

От президентската администрация обявиха, че не разполагат с информация по случая, която да споделят.

Предпочитайки да резервира безмълвие, Юн рискува да сътвори напрежение, което може да ескалира и да коства успеха на Народната партия на изборите на 10 април, считат анализатори.

" Това е политическа бомба ", разяснява политическият анализатор Рхе Джонгхун и добавя: " Рисковете единствено ще се усилват. "

Юн завоюва изборите през 2022 година, само че неговата партия е малцинство в Народното събрание, следен от Демократическата партия.

Анализатори настояват, че когато първата дама, в качеството си на брачна половинка на държавен чиновник, е приела чантата с цена от 3 млн. вона (2250 долара), тя може да е нарушила закона за битка с подкупите.

Поддръжниците на президента настояват, че Ким е жертва на противозаконен скрит план за набеждаване и клеветническа акция.

Случаят беше огласен през ноември, когато YouTube канал излъчи видеоклип, скрито записан от американски свещеник от корейски генезис със скрита камера, в който той посещава Ким и ѝ предава чантата.

Пасторът, преподобният Ейбрахам Чой, който е взел участие в набожен продан със Северна Корея и е последовател на ангажираността с Пхенян, съобщи, че в началото е потърсил среща с първата дама от угриженост за твърдата политика на Юн по отношение на Северна Корея.

По думите му, склонността на Ким да приема първокласни дарове - в това число козметика Chanel, която той твърди, че ѝ е подарил при първата им среща, го е предиздвикала да мисли, че това е единственият метод да си обезпечи визита.

" Може да се каже, че те са нещо като входна карта, билет за среща с Ким ", съобщи Чой в изявление за Reuters.

Миналата седмица неназован президентски чиновник съобщи пред осведомителна организация Yonhap, че Чой съзнателно се е доближил до Ким с желанието да направи противозаконен запис, употребявайки фамилните си връзки и че подаръците се обработват и съхраняват като благосъстоятелност на държавното управление.

Чой съобщи, че е работил с кореспондент на канала в YouTube, който излъчва леви вести и мнения, с цел да снима по какъв начин брачната половинка на президента приема скъпата чанта по време на второто посещаване.

Напрежението сред кабинета на Юн и неговата партия ескалира предходната седмица, когато член на управлението ѝ съпостави обстановката с чантата с ръководството на Мария Антоанета, френската кралица, известна с разточителството си.

Местни медии оповестяват, че Юн е бил ядосан от мненията и е желал да в профил водача на партията Хан Донгхун, считан за негово протеже и непосредствен помощник.

В анкета, оповестена от кабелната телевизия YTN тази седмица, 69% от интервюираните декларират, че Юн би трябвало да изясни позицията си във връзка с разногласието към първата дама.

Друго допитване, извършено през декември, демонстрира, че 53% от интервюираните считат, че първата дама е работила погрешно, до момента в който 27% настояват, че е попаднала в капан. " Широката общност си мисли: " Добре, това може да е капан, само че за какво въпреки всичко е взела чантата? ", добавя Шин Юл, професор по политически науки в университета Мьонгджи.

През 2021 година първата дама се забърка в друга неприятна обстановка и се наложи да сервира обществено опрощение, откакто месеци наред обвиняванията във подправяне на професионалното досие и плагиатство в докторската ѝ дисертация засенчиха акцията на Юн за президент, напомня Reuters.

Скандалът с чантата Dior не е единственият проблем за президента на Южна Корея.

Политикът е заседнал в обвинявания в манипулиране на цените на акциите отпреди към 12 години - случай, за който следеният от опозицията парламент гласоподава предишния месец да назначи специфичен прокурор, който да проверява.

Партията на президента се опълчи на законопроекта като скрит план на опозицията за възпрепятстване на следствието против нейния водач Лий Дже Мюн и обвиняванията му в корупция, които той отхвърля.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР