Западните медии до такава степен са вглъбени в Русия, че

...
Западните медии до такава степен са вглъбени в Русия, че
Коментари Харесай

Defence News: Експанзионистичният Запад е този, който предизвиква безпокойство

Западните медии дотам са вглъбени в Русия, че това вбесява сътрудниците им в Москва. Това написа в собствен коментар Матю Боднер за седмичното американско списание за политика, бизнес и технологии на защитата Defence News по отношение на опасенията на Москва по отношение на разширението и укрепването на НАТО.
През последните две години НАТО беше заета. Освен предизвикването, обвързвано с присъединението на Крим към Русия през 2014 година, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп отдели доста сила, с цел да подлага на критика трансатлантическия боен съюз и да призове членовете му да похарчат повече за защитата, като в същото време омаловажи обстановката с Москва.
Но макар искрите, провокирани от реториката на Тръмп, Русия не е изцяло удовлетворена от положението на нещата от последните две години. Свикнала с непредсказуемия детайл в двустранните връзки с Вашингтон, Москва в този момент е принудена да претегля проруската изразителност на Тръмп със съперничеството на администрацията му.
Тази смяна в динамичността докара до усилване на паниката измежду политици и анализатори в Москва. Надеждата, която в миналото е била усетена в Русия, че избирането на Тръмп ще докара до намаляване на напрежението, изчезна и отстъпва място на упованията за продължителна борба. Държавните медийни канали, които сами по себе си след 2014 година работят като че ли във военни условия, постоянно предизвестяват съветските жители за война с неумолимия и експанзионистичен Запад.
Към тези тревожни упования следва да се прибавят опитите на страните от НАТО да модернизират и разширят своите военни качества в Централна и Източна Европа.
" Не ни харесва картината, която виждаме ", признава Владимир Фролов, самостоятелен политически анализатор в Москва.
" НАТО стартира все по-сериозно да се занимава с бойните си качества и равнището си на подготвеност. Американският президент може да криткува НАТО и неговите европейски съдружници, само че значение имат действителните качества, а при Тръмп те се усилват ", разяснява Фролов.
За НАТО съветският президент отдатвна е в ролята на задгранично чучело, а що се отнася до политическия футбол, то вътре в страната сходна игра минава леко и е потребна.
Голяма част от наследството на Путин в последните години се корени в добре скалъпения роман за Русия като цитадела, обсадена от непознати сили, най-голяма угриженост от които провокира точно НАТО.
От позиция на съветските военни стратези, които са натоварени със задачата за развиване на националната защита на най-голямата сухопътна мощ в света, вътре в страната НАТО не е нищо повече от потребно чудовище, което оказва помощ за издействането на финансиране за рационализация и доставки на нови типове въоръжения. За Русия НАТО е главен евентуален съперник и точно заради тази причина западният съюз е във фокуса на вниманието на съветската военна мисъл.
От тази позиция обстановката наподобява тревожна: войските на НАТО биват разполагани по границите на териториите на някогашните руски спътници в Източна Европа. През юни тази година Северноатлантическият алианс разгласи нова самодейност – „ Четири по три “, която планува доста разширение на силите за бързо реагиране, а Германия обмисля опциите за преструктуриране на Бундесвера.
" Дори гръмката дискусия във връзка двата % разхода за защита, да не приказваме за безумния апел на Тръмп за 4,5% нарастване, провокират сериозна угриженост в Москва. Ако Германия стартира ремилитаризация, като се приближи до равнищата на Студената война, това ще ни тормози ", безапелационен е Фролов.
" Освен това не бихме желали да забележим Полша като нова Германия за базиране на американците ".
Русия, от своя страна, както и по най-различни аргументи - политическа целенасоченост и военна нерешителност, се възползва от напъните на НАТО за подсилване на личната си защита и ги трансформира в аргументация за устойчиви военни разноски в изискванията на икономическа криза. Актьорите от всички страни - Тръмп, НАТО и Кремъл - имат непримирими позиции, които от време на време се задълбочават поради недоумение, съмнение и военна интензивност.
Кремъл направи борбата със Запада крайъгълен камък на вътрешната си легитимност. Западните политици и специалисти са толкоз захласнати от Москва, че това провокира нервна реакция измежду съветските им сътрудници. И Тръмп не е в положение да се оправи с Русия по този начин, както би желал Кремъл.
При тези условия е съвсем несъмнено, че напрежението ще продължи.
Превод: организация Фокус

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР