Западни компании, които продължават да извършват бизнес в Русия след

...
Западни компании, които продължават да извършват бизнес в Русия след
Коментари Харесай

Печалби на западни компании за милиарди долари са блокирани в Русия

Западни компании, които не престават да правят бизнес в Русия след нейното навлизане в Украйна, са генерирали милиарди долари облага, които са блокирани в страната. Според данни, събрани от Kyiv School of Economics (KSE), компании от страни, оповестени за " вражески ", са генерирали 18 милиарда от 20-те милиарда $ съветски облаги, които задграничните компании са отчели за 2022 година, както и 199 милиарда от 217 милиарда $ брутни доходи, предава Financial Times.

Данните на KSE са събрани от източници, включващи съветския търговски указател, вести и корпоративни доклади. Местните облаги на сходни компании са блокирани в Русия, откакто предходната година беше наложена възбрана за погашение на дивиденти на компании от " вражески " страни, в това число Съединени американски щати, Англия и всички членки на Европейски Съюз. Въпреки че такива транзакции могат да бъдат утвърдени при изключителни условия, досега са издадени малко позволения.

Сред фирмите с " вражески " генезис, които не престават активността си в Русия, австрийската банка Raiffeisen регистрира най-големи доходи в страната за 2022 година в размер на 2 милиарда $, демонстрират данните на KSE. Американските групи Philip Morris и PepsiCo са спечелили надлежно 775 млн. и 718 млн. $. Печалбата на шведския производител Scania от 621 млн. $ в Русия през 2022 година го трансформира в най-печелившата от фирмите, която се е изтеглила от страната.
Реклама
Базираните в Съединени американски щати компании са генерирали най-голямата обща облага - 4.9 милиарда $, сочат данните на KSE, следвани от немските, австрийските и швейцарските компании със надлежно 2.4 милиарда, 1.9 милиарда и 1 милиарда $.
Заобикаляне на рестриктивните мерки
Някои компании са намерили способи да заобиколят рестриктивните мерки. Руското сдружение на американската група Mars предходната година е платило 56.1 милиарда рубли (около 800 млн. долара) на компанията майка, демонстрира годишният финансов доклад за 2022 година Руското поделение на Japan Tobacco International предходната година е платило 180 млн. $ на единствения си акционер JTI Germany, като 20% от тях са били разпределени след нашествието в Украйна, демонстрира докладът на групата за Русия за 2022 година Компанията е декларирала пред FT, че е направила заплащанията от приходите си за 2021 година, а съветското поделение не е изплатило дял по отношение на резултатите за 2022 година

Освен " вражески " компании, бизнеси, основани в други страни, също се затрудняват да изплатят дивидентите си. Според ръководителя на държавната Oil India Ранджит Рат Русия попречва индийските енергийни компании да репатрират дивиденти на стойност към 400 млн. $. " Получаваме постоянно приходите си от дивиденти и те се намират в банкови сметки в Русия ", съобщи той през май.
Реклама
Според изпълнителния шеф на огромна съветска компания, работеща в Индия, Москва е разширила ограничаването за погашение на дивиденти на индийски енергийни групи, защото огромна част от парите от износа на съветски нефт са блокирани в Индия.

" Рупиите, употребявани за заплащане, не могат да бъдат конвертирани в друга валута ", съобщи той, представен от FT, базирайки се на строгия финансов надзор в Индия. " Те могат да се употребяват единствено за закупуване на артикули в Индия, само че закупуването на нещо на стойност милиарди долари за експорт в Русия е предизвикателство. " Москва " в действителност се опасява от приключване на капитали - вижте какво се случва с рублата ", прибавя той, визирайки внезапния спад на съветската валута по отношение на $ през последните месеци.
Свързани публикации С пари на китайското държавно управление Goldman Sachs купува американски и английски компании 31 август 2023, 06:07 Западните компании, които към момента работят в Русия 11 август 2023, 06:37 Руската стопанска система се оправя по-зле, в сравнение с Путин е подготвен да признае 10 март 2023, 06:37 Успя ли комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай да отдалечи двете стопански системи 1 ноември 2022, 11:45
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР