Западът се опитва на всяка цена да изтръгне от властите

...
Западът се опитва на всяка цена да изтръгне от властите
Коментари Харесай

Белградският ендшпил: до какво ще доведат предсрочните избори за парламент на Сърбия?

Западът се пробва непременно да изтръгне от управляващите в Белград признаването на Косово.

На 17 декември в Сърбия би трябвало да се проведат предварителни парламентарни избори - трети за последните три години и половина. За президента А. Вучич, който е доста горделив от способността си да играе шах, това може да е краят на играта. Сред аргументите е продължаващият спад в рейтинга на президента, само че главният фактор е възходящият напън, на който водачът на страната към този момент не може да издържи, а и наподобява няма изключително предпочитание да го направи.

Предишните парламентарни избори (април 2022 г.) бяха извоювани от коалиция, водена от Сръбската прогресивна партия. Именно тя номинира А. Вучич за поста президент на страната. Тогава Вучич сподели, че новото държавно управление ще постави клетва единствено за две години - новите избори са планувани да се проведат през май 2024 година

Още през октомври 2023 година обаче същото държавно управление предложи провеждането на предварителни избори преди края на годината. Посочва се, че „ в сегашните условия това би осигурило по-висока степен на либералност, понижаване на напрежението, зараждащо сред противопоставящите се сили в обществото, а също по този начин би удостоверило правото на изложение на отзиви и възгледи, в това число по въпроса за по-нататъшното одобряване на европейския стойности. " Не следва да се пропуща да се упоменат и съответните апели на опозиционните партии.

На 1 ноември, обявявайки разпускането на Народното събрание, А. Вучич сподели: „ Живеем в сложни времена за целия свят, по време на световни провокации, войни и спорове, във време, когато всички би трябвало да се обединим в битката за запазване на жизненоважни национални и държавни ползи “. Той явно счита, че разпускането на Народното събрание и предварителните избори ще му разрешат да завоюва време и да отсрочи вземането на решенията за нормализиране на връзките с Косово.

На Вучич обаче му остава все по-малко време - Западът очевидно е отегчен и обезпокоен от неговите опити за лавиране и показна непреклонност при признаването на Косово. На 21 октомври Прищина и Белград бяха посетени от представителя на Европейски Съюз на Балканите Мирослав Лайчак, както и от дипломати от Съединени американски щати, Германия, Франция и Италия, а по-късно пристигна и балканската обиколка на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя не се поколеба да уточни настояванията си: „ Това е последното ми известие. Можем да продължим напред единствено в случай че Косово и Сърбия възстановяват връзките си. "

Нормализацията обаче значи, че Прищина ще се съгласи на основаването на Асоциация на общините със сръбско болшинство, а Белград ще признае независимостта на провинцията. Неравностойността на „ размяната “ е толкоз непропорционална и абсурднапо създание, че президентът на Сърбия отхвърли да я направи, припомняйки желанието на Белград да не признава независимостта на Косово нито де факто, нито де юре.

" Тогава няма да видите участие в Европейски Съюз, само че глобите против Сърбия са доста евентуални " - това беше отговорът на Запада, където внезапно активизираха работата, с цел да разклатят обстановката от вътрешната страна и или да принудят управляващите най-сетне да дадат да правят отстъпка от позициите си или да ги заменят с такива, които ще го създадат без съмнение. Разбира се, тази активност не е почнала през днешния ден или през вчерашния ден, просто в този момент е под формата на открита осведомителна интервенция и шантаж.

Малко предистория: настояванията на опозицията за разформироване на Народното събрание се ускориха изключително след два случая: на 3 май 13-годишен възпитаник в белградско учебно заведение простреля 10 души, в това число учебен охранител, с револвера на татко си и рани още седем души. На идващия ден в предградие на Белград 21-годишният Урош Блажич откри огън по минувачите с автомат: осем души бяха убити и 14 бяха ранени.

Подобни нещастия са изцяло нехарактерно събитие за Сърбия, макар обстоятелството, че в страна с население от към 6,8 милиона души са регистрирани повече от 766 хиляди огнестрелни оръжия. Опозицията обаче употребява тези тежки произшествия като комфортен мотив за всеобщи митинги в цялата страна, най-мащабният от които се организира в Белград.

Под мотото „ Сърбия против насилието ” дейностите на протестиращите бяха координирани от тези, които в този момент излизат на напред във времето и се стремят да образуват коалиция, сплотяваща всички опозиционни сили. В края на май А. Вучич напусна поста водач на Сръбската прогресивна партия, което мнозина възприеха не просто като отстъпка, а като уязвимост.

На 3 ноември шефът на Агенцията за сигурност и информация (АСИ) Александър Вулин подаде оставка и това е следващата отстъпка на А. Вучич, освен това забележителна. Лекотата и бързината, с която президентът пожертва своя сподвижник, навежда на тъжни размишления.

Вулин, който беше упрекнат на Запад, че е русофил, приказва пред сръбската общност за аргументите за решението си. По неговите думи, той е направил това, с цел да предотврати въвеждането на наказания против страната му. Той също по този начин напомни, че Съединените щати към този момент са наложили лични наказания против него и в този момент не желае мандатът му като началник на AСИ да бъде употребен от Съединени американски щати и Европейски Съюз като „ предлог за изнудване и напън върху Сърбия и Сръбски свят... От нас се желае да приемем Косово, да изоставим Република Сръбска и да наложим наказания против Русия, след което ще престанем да бъдем суверенна страна и нация.

Ако се съгласим с това, идващото искане ще бъде отвод от китайските вложения, безспорна софтуерна и икономическа взаимозависимост от Запада, както и продължение на политическото и териториално раздробяване на Сърбия и приемането на западните полезности, в които няма място за обичайното семейство и нация, в последна сметка няма място за обществена правдивост “, означи Вулин.

Няма подозрение, че сръбското управление в действителност е подложено на мощен напън от Запада и опасността от стопански наказания против балканската страна е напълно действителна. Но поражда въпросът: по какъв начин може да се резервира страната, в случай че се дава отговор на ултиматумите с териториални отстъпки или всевъзможни други фундаментални политически отстъпки, директно свързани с концепцията за държавен суверенитет?

Сръбският политолог, чиновник на Института за европейски проучвания (Белград) Стеван Гаич счита, че „ при всички случаи това решение е симптом на уязвимост - в действителност това значи, че управлението на Сърбия се е подчинило на Запада... За Сърбия, това е оскърбление, което може единствено да укрепи враговете на страната ни в увереността, че натискът върху Белград би трябвало да продължи, защото той дава плодове.

Някои сръбски медии назовават настоящия дипломат във Вашингтон правоприемник на Вулин за директорското кресло на АСИ. Този воин, Марко Джурич, е прочут като деятел в пресслужбата на придвижването „ Oтпор “ през 2000 година, което изигра основна роля в свалянето на Слободан Милошевич. Преди да бъде назначен за дипломат във Вашингтон (2020 г.), той управлява Службата за Косово и Метохия в продължение на седем години. Наричаха го „ индивида на Вучич “ и в случай че назначението се реализира, можем да чакаме нови отстъпки от Белград.

На 27 октомври обединението " Сърбия против насилието " разгласи подготовката на единна кандидатска листа както за Народното събрание, по този начин и за локалните избори в Белград, който се счита за бастион на опозицията. Основните участници в обединението бяха „ Партията на свободата и справедливостта “ на някогашния кмет на Белград Драган Джилас, „ Народното придвижване на Сърбия “ (създадено през лятото на 2023 година от Мирослав Алексич, роден в Народната партия) и „ Ляво-зелен фронт “, прочут с протестната си интензивност. Очаква се към тях да се причислят няколко други по-малки партии и придвижването " Сърце ", ръководено от някогашния шеф на Генералния щаб Здравко Понош, който зае второ място на президентските избори през 2022 година с 18% от гласовете.

Съгласно прогнозите на проправителствените политически анализатори обединението от опозиционни партии ще получи 38% от гласовете, а обединението от ръководещата партия и Социалистическата партия на Сърбия ще получи почти 44% и още веднъж ще образува болшинство в Народното събрание. Но „ на хартия всичко излиза безпрепятствено “, а Западът към този момент пусна всички свои сили и средства за осведомителна война в цялостен потенциал и техните благоприятни условия са доста впечатляващи.

Конгломератът United Media, основан на Балканите единствено за две десетилетия от взаимните старания на американски и английски разследващи служби, в този момент управлява по-голямата част от интернет трафика посредством купени от британците снабдители и мобилни оператори. Както нормално, в плана взе участие и прочут „ човеколюбец “ на име Сорос. Има доста образци за резултатите от тяхната работа.

Така United Media единствена получи правото да излъчва Евро 2020 в Сърбия, а излъчването на Russia Today по кабелната мрежа на SBB беше спряно през март 2022 година с едно натискане на бутона. Не е изключено нещо сходно да се случи и с други неугодни на Запада запаси: медиите и политическите придвижвания в Сърбия просто ще бъдат изключени, както към този момент се случи в Twitter, където сметките на ръководещата партия и хора, заемащи високи държавни постове бяха блокирани.

В същото време с финансовата поддръжка на Запада и под управлението на подобаващи куратори се множат разнообразни „ самостоятелни журналистически асоциации “. Така от 2022 година в Сърбия работи „ Центърът за проверяваща публицистика “ CINS (Centar za istraživačko novinarstvo Srbije), който работи под управлението на Global Investigative Journalism Network и със средства от фондация Transitions (централа в Прага) и американският NED (забранен в Руската федерация).

Заявените цели на организацията включват събиране и обединяване на публицисти, „ ангажирани да оповестяват истината “ посредством писане на „ верни “ вести и „ поощряване на усъвършенствани медийни стандарти “.

В допълнение към CINS има KRIK (Мрежа за следствие на закононарушения и корупция), която е част от OCCRP - група от публицисти, съгласно формалната легенда, отдадена на „ разкриването на проведената престъпност и корупцията, които проникват във всички равнища на обществото “.

Те обаче, кой знае за какво, се пробват да изобличат извънредно настоящето държавно управление. Не може да не споменем „ Център за евроатлантически проучвания “, който се появи в Белград през 2007 година и е прочут с постоянното осъществяване на събития, наречени „ Седмица на НАТО “.

Сред донорите на центъра са Министерството на интернационалното развиване на Обединеното кралство, Фондация „ Отворено общество “ на Сорос, NED и Фондация „ Братя Рокфелер “. През 2012 година центърът се причисли към Политическата асоциация на отвореното общество PASOS, мрежа от „ самостоятелни “ мозъчни тръстове, които „ дават политически рекомендации на вземащите решения “, естествено идеологически тествани и „ верни “.

Междувременно сръбското общество е разединено и фрагментирано. Многобройните анкети коя политическа мощ ще бъде предпочетена непроменяемо включват до 10% некатегорични отговори. Задават се въпроси кое е по-добро: курс към Европейски Съюз, подсилване на връзките с Руската федерация, Китай и други разновидности.

В същото време главният въпрос – връзките с Косово – деликатно се заобикаля. Но тъкмо това сплотява голямото болшинство сърби! На Запад също схващат това и по тази причина към този момент пресмятат опцията за потребление на „ протестния капацитет “ и възнамеряват избухлив напредък на всеобщи митинги въз основа на изборните резултати.

Западът се пробва да окаже напън върху Белград и да го принуди да признае косовската квазидържава. Всеки схваща, че в случай че има някой, който постави подписа си, той ще подпише присъдата си. Куршумът за него към този момент е отлят, по този начин както преди време пристигна разплатата за измяната на някогашния министър председател З. Джинджич. Но за Запада е значим подписът, а ориста на подмамени и излъгани с обещания марионетки в никакъв случай не е имала никаква стойност.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР