Западът и Украйна, които обвиняват Русия в износ на глад

...
Западът и Украйна, които обвиняват Русия в износ на глад
Коментари Харесай

Лавров: Спекулациите на Запада и Украйна, че Русия изнася глад са абсолютно безпочвени

Западът и Украйна, които упрекват Русия в " експорт на апетит " се пробват да трансферират отговорността от болника на здравия, се споделя в публикация на министъра на външните работи Сергей Лавров, предопределена за издание в африканските медии. Днес тя бе оповестена в уеб страницата на съветското външно министерство, предадоха ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" Бих желал да акцентира на това, че спекулациите на западната и на украинската агитация, които гласят, че Русия сякаш прави " експорт на апетит ", са безусловно безпочвени. По същността си те съставляват следващия опит да се трансферира отговорността от болната глава на хубавичко ", се споделя в публикацията на Лавров.

Западните наказания, наложени през последните месеци против Русия, изостриха съществено обстановката на международния снабдителен пазар.

" Общоизвестно е, че още през интервала на рецесията към ковид груповият Запад използваше механизъм за валутно издаване и по този метод " придърпваше " към себе си стоковите и продоволствените потоци и утежняваше ситуацията на подвластните от вноса на хранителни артикули разрастващи се страни. Западните наказания, наложени през последните месеци против Русия, в допълнение изостриха отрицателните трендове ", установи Лавров.

Руският външен министър показва, че Москва застава зад основаването на самостоятелна и ефикасна финансова система, която е неуязвима от евентуално влияние от страна на неприятелските страни. По думите на Лавров сегашната геополитическа обстановка изисква " известна промяна на механизмите " за съдействие.

" На първо място става въпрос за обезпечаването на безпроблемна логистика и налагането на системи за финансови планове, които са предпазени от външни намеси. В хода на взаимоотношението си с сътрудниците си, Русия подхваща дейности за разширение на потреблението на националните валути и платежни системи ", отбелязва той, като добавя, че партньорските страни към този момент работят за поредното понижаване на потреблението на $ и еврото в търговията между тях.

Русия поредно застава зад укрепването на позициите на Африка в многополярната архитектура на международния ред, която би трябвало да се основава на правилата на Устава на Организация на обединените нации и да регистрира културно-цивилизационното разнообразие на света. Според съветския външен министър Африка през днешния ден " играе все по-значима роля " в световната политика и стопанска система, а също така взима „ интензивно присъединяване в разрешаването на основните проблеми на съвремието “.

" Считаме основаването на африканска континентална зона за свободна търговия като стъпка по пътя към същинска икономическа самостоятелност на континента, към неговото дефинитивно освобождение от всевъзможни прояви на дискриминация и насила ", обобщава Лавров.

Той акцентира, че Русия " не постанова нищо на никого и не учи другите по какъв начин да живеят ". " Отнасяме се с огромно почитание към суверенитета на африканските страни, към тяхното неотменимо право сами да избират пътя си на развиване. Твърдо се придържаме към правилото " африкански проблеми - африканско решение ", декларира Лавров. " Подобен метод за развиване на междудържавните връзки е радикално друг от логиката на отношението " господар-роб ", която възпроизвежда остарелия колониален модел ", добавя ръководителят на съветската дипломация.

" Ценим позицията, която африканците заеха, по отношение на протичащото се в Украйна и към нея ", се споделя още в публикацията. Лавров обръща внимание, че без значение от невиждания по мащаба си външен напън, африканските страни не са се включили към антируските наказания. " Подобна независима линия заслужава надълбоко почитание ", отбелязва той.

Русия и африканските страни са почнали работа по очертаването на дневния ред на втората срещна на върха Русия – Африка, се споделя в публикацията на Лавров. По думите му най-важната задача в този момент е на общите пазари на партньорските страни да бъдат привлечени съветски и африкански стопански субекти и те да бъдат насърчавани да вземат участие в огромни инфраструктурни планове.

Руският външен министър отбелязва, че тази наклонност, наред с разрешаването на други проблеми, ще получи подтик по време на втората среща на върха Русия – Африка. Планирано е тя да се организира в Русия през идната година. Първата такава намира се състоя през октомври 2019 година в Сочи под мотото " За мир, сигурност и развиване ", отбелязва ТАСС.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР