Западът единодушно заклейми признаването на независимостта на ДНР и ЛНР

...
Западът единодушно заклейми признаването на независимостта на ДНР и ЛНР
Коментари Харесай

Западът и ООН осъждат признаването на сепаратистките републики от Русия

Западът единомислещо жигосах признаването на независимостта на ДНР и ЛНР в Източна Украйна и заприказва за нови наказания против Русия. Веднага след подписването на указите Владимир Путин подреди в двете самообявили се републики да бъдат пратени съветски миротворци.
Съединени американски щати
Американският президент Джо Байдън осъди решението на съветския си сътрудник Владимир Путин за признание на независимостта на двата отделили се района в Източна Украйна в диалози със международни водачи след последните развития по рецесията, съобщи Ройтерс.

„Байдън изрично осъди решението на съветския президент Путин да признае „независимостта“ на по този начин наречените Донецка и Луганска национални републики в Украйна в телефонен диалог с украинския президент Володимир Зеленски, уточни в изказване Белият дом.

Според изказването Байдън е разискал с френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц „как те ще продължат да координират техния отговор с следващи стъпки“.

Междувременно организация Блумбърг заяви, че останалият в Украйна американски дипломатически личен състав, който бе изместен от Киев в Лвов, ще бъде изтеглен от страната в Полша.
Германия
Германската външна министърка Аналена Бербок сподели през вчерашния ден, че съветският президент Владимир Путин „се е отказал от всичките си ангажименти“ към интернационалната общественост, признавайки независимостта на двата отделили се района в Източна Украйна, съобщи Франс прес.



„Изрично предизвестяваме да не последва никаква нова военна ескалация от страна на Русия“, уточни в изказване министърката, отбелязвайки, че решението на Путин, оповестено нощес по съветската държавна телевизия, е било „явно нарушаване на интернационалното право“.
Англия
Британският министър председател Борис Джонсън ще съгласува пакет от незабавни наказания против Русия на заседание на държавния комитет за реакция на рецесии (КОБРА) в 6:30 ч. по Гринуич през днешния ден, заяви представител на канцеларията му, представен от Ройтерс.

„Премиерът ще ръководи заседание на КОБРА в 6:30 ч. сутринта за разискване на последните развития в Украйна и за съгласуване на реакцията на Англия, в това число координиране на сериозен пакет наказания, които ще бъдат въведени незабавно“, добави представителят.



Джонсън сподели в телефонен диалог на украинския министър председател Денис Шмигал, че счита съветско навлизане в Украйна за допустимо в идните дни и часове. Британският министър председател добави, че остро осъжда решението на Кремъл да признае двата отделили се района в Източна Украйна за самостоятелни „държави“. Джонсън е споделил на Шмигал, че Англия към този момент е съставила лист със наказания, ориентирани против тези, които са направили нарушаване против териториалната целокупност на Украйна, и че ограниченията ще влязат в действие през днешния ден. Британският министър председател е отбелязъл, че ще обмисли изпращане на в допълнение военно съоръжение на Украйна, ако украинското държавно управление помоли за това.
Франция
Френският президент Еманюел Макрон осъди през вчерашния ден решението на съветския си сътрудник Владимир Путин и прикани за „прецизно ориентирани европейски санкции“срещу Москва. Макрон изиска привикване на „спешно съвещание на Съвета за сигурност на ООН“ и осъди „едностранното нарушаване на интернационалните задължения на Русия и похищението над суверенитета на Украйна“.


Организация на обединените нации
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш счита, че Русия е нарушила териториалната целокупност и суверенитета на Украйна посредством признаването на двата отделили се района в Източна Украйна за самостоятелни „държави“, сподели представителят му Стефан Дюжарик, представен от Ройтерс.

„ООН, придържайки се към съответните резолюции на Общото заседание, напълно поддържа суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна, в границите на интернационално приетите граници на страната“, уточни представителят.



„Генералният секретар преглежда решението на Руската федерация като нарушаване на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, което не подхожда на правилата на Устава на ООН“, добави представителят.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР