Замяната на чиновника с алгоритъм е само един от вариантите

...
Замяната на чиновника с алгоритъм е само един от вариантите
Коментари Харесай

В началото машината ще стане ваш началник, а след това ще ви уволни

Замяната на чиновника с логаритъм е единствено един от разновидностите на роботизацията. Засега корпорациите вършат нещо напълно друго: изкуственият разсъдък не заменя индивида, а му указва по какъв начин да работи по-ефективно.

За опциите и рестриктивните мерки на роботизацията разсъждава New York Times. За да се размени индивида с робот, постоянно е належащо да се премисли целия бизнес модел. В това е и тайната на триумфа на Uber, при който множеството от отделите, познати от обичайните компании, са сменени с ИИ логаритми и мобилни приложения. Но огромните корпорации най-често избират напълно различен сюжет: изкуственият разсъдък като надзорник .

Един от най-драконовските разновидности могат да се видят в прът центровете на застрахователния колос MetLife. Там, се употребява изкуствен интелект, основан от стартъпа Cogito. Този ИИ дава инструкции за промяна на речта непосредствено по време на диалог с клиента. Ако служителят приказва прекомерно бързо, на екрана пред него се появява иконка на скоростомер. Ако гласът е сънен се появява будилник. А при незадоволителна емпатия служителят вижда сърце.



Именно последният съставен елемент не се удава на някои чиновници. Сърцата се появяват още веднъж и още веднъж, а след приключването на диалога Cogito оповестява за несправянето на служителя на шефа. Докладва се и в случай че приложението бъде минимизирано.

В Amazon да вземем за пример, облачният разсъдък освен усъвършенства работата на складовете, само че и уволнява неефективните служащи и чиновници.

NYT смята, че в по-голяма заплаха от подмяна с ИИ са началниците. Първо, задоволителна е замяната на единствено една позиция, с цел да се усъвършенства работата на всички подчинени. Второ, по този метод процесът на оптимизация е по-бърз и се икономисват повече пари.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР