Замразена мумия на момиче, принесено в жертва от инките преди

...
Замразена мумия на момиче, принесено в жертва от инките преди
Коментари Харесай

Леденото момиче, дарено на богове преди 5 века

Замразена мумия на момиче, принесено в жертва от инките преди 500 години, се е запазила непокътната в Андите. Когато е било убито, момичето е било на 15 години.

Тъй като мумията на момичето е престояла пет века високо в планините, тя не се е повлияла от времето. Момичето, известно като планинската девственица измежду археолозите, е било подготвяно за жертвоприношението една година.

 Инките

Анализът на дългата й коса дава данни за целия й живот. В детството си момичето се е хранело най-вече със зърнени храни и зеленчуци, които са били присъщи за храненето на по-бедните инки.

Една година преди да бъде принесено в жертва, то е почнало да се храни с месо, което сочи за издигането на статута на детето, което е било предопределено да стане жертва на богове.

Археолозите не са наясно по какъв начин е било убито момичето, както и другите две деца, чиито мумии са открити до неговата – на седемгодишно момче и шестгодишно момиче.

Според експертите най-вероятно децата са били отвеждани на върха на планината, който се извисява на 6739 метра височина. След това са били упоявани с запарка от растения, а след това са били убивани.

 Археология

Децата, които инките са принасяли в жертва на боговете, са били най-красивите и без нито един недостатък. Тези жертвоприношения са се наричали нанагорнище в небесния мраз. Те се правели по време на зимното слънцестоене.

Трите детски мумии са открити на един от скатовете на вулкана Лулайлако. До телата им са открити скъпи артефакти: злато, сребро, декорация за глава от бели пера.

Инките принасяли в жертва на боговете си деца, защото считали, че те са по-чисти, в сравнение с възрастните хора. Когато се стигало до принасяне в жертва на възрастни, главите им са били отрязвани, за разлика от тези на децата, които били не били докосвани от нож.

Според археолозите страната на инките е зародила през XII век, а най-големият й подем е бил през XV век. Тогава страната се трансформирала в империя.

През 1532 година пристигналите завоеватели се възползвали от враждуването на върхушката на инките и след четири десетилетия борби е бил екзекутиран последният представител на инките – Тупак Амару.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР