Замисляли ли сте се, че водопадите всъщност са фонтани, чийто

...
Замисляли ли сте се, че водопадите всъщност са фонтани, чийто
Коментари Харесай

10-те най-високи водопада в света

Замисляли ли сте се, че водопадите в действителност са фонтани, чийто инженер и дизайнер е майка природа.

И в случай че човек през днешния ден впряга целия си капацитет, с цел да построи все по-огромни здания, машини и структури, същото може да се каже и за природата – и тя си има лични модели и мащаби, които от време на време могат да изненадат даже човешкото въображение.

Доказателство са 10-те най-високи водопада в света, на фона на които известният Ниагарски водопад ще ви се стори като малко поточе.

10. Тисестренгане, Норвегия

 10-те най-високи водопада в света

Височина: 646 метра

Общата височина на това знамение на природата е 646 метра, а най-голямата каскада (мястото на свободно рухване на водата) е с дължина 312 метра. Водопадът обаче не е непрекъснат, защото наоколо до него е издигната водноелектрическа централа. Ако извадите шанс да сте покрай Тисестренгане в този дребен интервал от време, когато е цялостен, повярвайте – няма да съжалявате.

9. Куенан, Венецуела

 10-те най-високи водопада в света

Височина: 674 метра

Този водопад не е доста по-висок от предшественика си, само че за разлика от него водите му не преодоляват разнообразни трудности, а падат свободно от цялата височина. Между другото, планината Рорайма, от която извира водопада, се намира на границата на три страни – Венецуела, Бразилия и Гвиана, само че водите на Куенан се изливат на територията на Венецуела.

8. Мардалфосен, Норвегия

 10-те най-високи водопада в света

Височина: 705 метра

Не инцидентно Норвегия е известна като страната на водопадите. Водопадът Мардалфосен се намира в община Несен и е локалната забележителност – неговото изображение даже е включено в герба на региона. Природният феномен наподобява в действителност впечатляващо, само че единствено 2 месеца в годината. В региона има Водноелектрическа централа, по тази причина водопадът е пълноводен единствено в пика на туристически сезон.

7. Йосемит, Съединени американски щати

 10-те най-високи водопада в света

Височина: 739 метра

Най-високият водопад в Северна Америка ситуиран в калифорнийските планини Сиера Невада в националния парк Йосемит. Водопадът Йосемит се състои от три водни сегмента с друга височина. Най-горната каскада е и най-високата, водата пада гладко от 435 метра височина. Най-доброто време за посещаване на естествената забележителност е късна пролет, когато се топят снеговете.

6. Мутарази, Зимбабве

 10-те най-високи водопада в света

Височина: 762 метра

Водопадът Мутарази е вторият по височина в Африка и най-високият в Зимбабве. Разположен е в дребен естествен парк, носещ неговото име. С водопада е обвързвана и красива легенда – принцеса Мутарази видяла естествената забележителност в съня си, а когато се събудила наредила да стартира търсене на мястото. Каква била изненадата на всички, когато локалните в действителност разкрили това вълшебно място.

5. Гокта, Перу

 10-те най-високи водопада в света

Височина: 771 метра

Не е за поверие, само че големият водопад Гокта в Перу е открит за първи път едвам през 2002 година, когато немският откривател Щефан Цимендорф подхваща експедиция в непроходимата част на провинция Бонгар. По-късно той стартира подробно изследване на водопада и открива, че е разкрил нещо удивително – петия по височина водопад в света. Местното население не е разкривало съществуването на естествения феномен поради страха от проклятието на красивата руса морска сирена, живееща във водите му.

4. Монгефосен, Норвегия

 10-те най-високи водопада в света

Височина: 773 метра

Отстрани водопадът Монгефосен прилича стълбище поради множеството каскади по протежението му. Както е казусът с доста от водопадите в Норвегия, и водите на Монгефосен са ориентирани към водноелектрическа централа, което води до доста понижен воден поток през летния туристически сезон.

3. Утигард, Норвегия

 10-те най-високи водопада в света

Височина: 818 метра

И още веднъж Норвегия. Гигантската водна артерия се зарежда от водите на Рамнефилбрин – най-големия хладилник в Европа. Водопадът няма ясно изразени каскади, само че те несъмнено са по-малко спрямо Монгефосен. Между другото, няма информация за съществуването на водноелектрически централи. В края на пътя си, водите на Утигард се събират в езерото Лованет.

2. Тугела, ЮАР

 10-те най-високи водопада в света

Височина: 948 метра

Южноафриканският водопад се състои от 5 големи каскади, като при най-голямата от тях водата пада свободно от шеметните 411 метра. Намира се в източната част на Драконовите планини в народен парк Роял Натал. На локалния език зулу, името на водопада значи „ Внезапен “, защото през сухия сезон той съвсем изчезва, и се възстановява с топенето на снеговете.

1. Анхел, Венецуела

 10-те най-високи водопада в света

Височина: 1054 метра

Водопадът е наименуван Анхел в чест на американския летец и авантюрист Джеймс Крофорд Ейнджъл, който го „ открива “ през 1933 година и го прави прочут пред целия свят. На локалния помонски език водопадът се назовава Керепакупай меру – „ водопад на най-дълбокото място “. До тази неповторима забележителност се стига по река за 24 часа. Местните обаче заобикалят мястото, защото съгласно легендата, то е населявано от зли духове. В интервала от януари до май водопадът се „ стопява “ до тънка струйка вода, само че в дъждовния интервал от юни до декември той е доста мощен и изящен.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР