Заместник-председателят на парламента Валери Симеонов се обяви за отваряне на

...
Заместник-председателят на парламента Валери Симеонов се обяви за отваряне на
Коментари Харесай

Рискът от заразяване в заведения е по-малък, отколкото в училищата

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов се разгласи за отваряне на заведенията, в случай, че от 4 февруари огромните възпитаници се връщат в учебните заведения.

"Не виждам смисъл в това на 4 февруари да бъдат върнати огромните възпитаници в учебно заведение, а да не бъдат отворени заведенията за хранене и кафенетата. Винаги рискът е там, където има огромно скупчване на хора, които поддържат връзка между тях, единствено че общуването в учебните заведения по никакъв метод не мога да го сравня с общуването по кафенетата и в заведенията за хранене, където вървят няколко индивида и сядат на обособена места, няма контакт сред обособените компании. Рискът там е по-малък в сравнение с в учебните заведения ", изясни Симеонов.

Здравният министър Костадин Ангелов заяви в сряда, че управляващите работят за "внимателно разхлабване на рестриктивните мерки след 1 февруари ". От думите му стана ясно, че най-ранната дата за отваряне на заведенията за хранене, кафенетата и моловете е 18 февруари. "Ресторантьорите и хотелиерите са един доста значим отрасъл, само че в този миг нашите цели са опазването на здравето, образованието, културата и спорта”, съобщи проф. Ангелов.

Според Симеонов обаче би трябвало да се позволи на заведенията за хранене и кафенетата да работят до 23:30 часа, а нощните заведения би трябвало да бъдат наложително затворени, тъй като там рискът е доста огромен.

Браншът на ресторантьорите упорства заведенията да отворят още при започване на идващия месец. В противоположен случай - целият отрасъл заплашва, че ще отвори в един и същи ден в символ на митинг.

"Трябва да работим дружно. До ден-днешен изчакахме, затворихме се, в този момент съгласно нас е моментът, в който би трябвало да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим даже при 50% от потенциала ", сподели ръководителят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.

Напрежение има измежду самите ресторантьорски организации. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е недоволна, че ръководещите договарят само с Българската асоциация на заведенията на Ричард Алибегов за отварянето на заведенията за хранене.

"Според нас не е правилно на диалози, от които зависи работата на хиляди заведения в страната да се викат само обичани на властта организации или пък тези, които са най-кресливи и извиват ръце ", се споделя в публикувана в сряда позиция на БХРА, в която членуват над 3000 компании от цялата страна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР