Заместник-председателят на германската партия Християнсоциален съюз (ХДС) Манфред Вебер е

...
Заместник-председателят на германската партия Християнсоциален съюз (ХДС) Манфред Вебер е
Коментари Харесай

Заместник на Ангела Меркел ще е новият шеф на ЕК?

Заместник-председателят на немската партия Християнсоциален съюз (ХДС) Манфред Вебер е получил кардинална поддръжка от канцлера Ангела Меркел като вероятен водещ претендент на Европейската национална партия (ЕНП) за европейските избори през май 2019 година, а с това евентуално и за поста ръководител на Европейската комисия, написа "Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Информацията се появи в няколко припокриващи се медийни източника. Снощи изданията "Пасауер нойе пресе " и "Фокус " оповестиха, че Меркел желае да поддържа Вебер, който е и ръководител на групата на ЕНП в Европейския парламент. "Шпигел " прибавя по тематиката, че самият Вебер е оповестил пред свои съпартийци, че скоро ще разгласи кандидатурата си пред групата на ЕНП. Потърсен от "Франкфуртер алгемайне цайтунг ", представителят на Вебер отхвърли да разяснява тези известия.

Според "Шпигел " във вторник Вебер се е срещнал в Берлин с Меркел. Тогава тя не изразила никакви кардинални възражения против издигането му като водещ претендент. Списанието написа, че партията на Меркел Християндемократическият съюз явно е подготвена да поддържа Вебер макар разногласията по имиграционния въпрос отпреди лятната почивка. Лидерът на европейските депутати от ХДС Даниел Каспари съобщи, че ще пропагандира измежду своите съпартийци да поддържат кандидатурата на Вебер.

"Фокус " също заяви, че Вебер ще се яви на европейските избори следващата година като водещ претендент на ЕНП. Както се твърди, Меркел взела решението след диалози с водещи политици от обединението ХДС/ХСС и ръководителя на ЕНП, французина Жозеф Дол. Посочва се, че във вторник Дол е бил в Берлин, с цел да разисква кадрови въпроси с Меркел. Решението се дефинира като магистрално, тъй като канцлерът показва предпочитание след повече от 50 години отпред на Европейска комисия още веднъж да застане немец, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

"Няма никакво ново състояние на нещата от последните изказвания на канцлера ", разяснява пред ДПА държавният представител Щефен Зайберт. Миналата седмица Меркел разгласи, че още не била решила дали Германия ще издигне претендент за поста шеф на Европейската централна банка или за друга водеща служба в блока. Изходната точка беше материал на вестник "Ханделсблат ". В него пишеше, че Меркел е трансформирала целите си и към този момент вниманието й не било ориентирано към това постът на ръководителя на ЕЦБ да бъде за Берлин. Според публикацията тя желала постът на шефа на Европейска комисия да бъде ангажиран от немец или германка. Възможният обиден от това решение би бил шефът на Бундесбанк Йенс Вайдман, който по този метод евентуално повече няма да може да се реалокира на поста началник на ЕЦБ.

През последните месеци беше очевидно, че самият Вебер няма нищо срещу да бъде повдигнат като претендент. Това е от голяма важност, защото евентуално на изборите за Екологичен потенциал ЕНП още веднъж ще бъде най-силната група в Европарламента и нейният водещ претендент ще има късмет да стане правоприемник на Жан-Клод Юнкер, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Преди това обаче има много трудности: вътрешният период за издигане на кандидатури в ЕНП стартира да тече още в края на идната седмица. Дори и Вебер да се кандидатира, евентуално въпреки всичко ще би трябвало да си пробие път измежду вътрешнопартийна конкуренция. Решението за водещия претендент би трябвало да бъде взето публично на партийния конгрес на ЕНП в Хелзинки на 8 ноември. За да стане ръководител на комисията даден водещ претендент, той би трябвало освен да има на своя страна положителни резултати на изборите, само че и по-късно да бъде публично номиниран от държавните и държавни ръководители от Европейски Съюз и определен от Екологичен потенциал, добавя "Франкфуртер алгемайне цайтунг ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР