Заместник-областните управители на Пловдив Петър Петров и Димитър Керин проведоха

...
Заместник-областните управители на Пловдив Петър Петров и Димитър Керин проведоха
Коментари Харесай

Заместник-областните управители на Пловдив се срещнаха с посланика на Кралство Дания

Заместник-областните шефове на Пловдив Петър Петров и Димитър Керин организираха през днешния ден работна среща с изключителния и пълномощен дипломат на Кралство Дания у нас Сьорен Якобсен.

Бившият народен представител от ГЕРБ Петър Петров поздрави посланика от името на регионалния шеф Здравко Димитров, който сега е отсъства от страната, и показа бързото икономическо развиване на района през последните години, както и подготовката на града да посрещне семейството на Европейска столица на културата през 2019 година Заместник-губернаторът Димитър Керин показа Пловдив като академични град и опциите за взаимни стратегии за образование на студенти.
 29pl4012-1  29pl4012-2  29pl4012-3
Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен благодари за топлото гостолюбие и показа, че е впечатлен от архитектурата и забележителностите на Пловдив. По време на срещата бяха разисквани въпроси, по отношение на икономическото и културното съдействие сред двете страни, както и опциите за по-нататъшното им развиване. Посланикът съобщи, че годишно над 80 000 датски туристи посещават България, само че множеството избират Черноморието и за това ще се радва да презентира  региона на Пловдив като атрактивна туристическа дестинация. Г-н Якобсен посочи, че сега Пловдив има доста добър късмет да се поучи от опита на датчаните, тъй като родният му град Орхус  е актуалната културна столица на Европа. Орхус е вторият по величина град, зародил през VІІІ век като поселище на викинги, а през днешния ден 13% от 330 хиляди локални поданици са студенти. Темата на Орхус през 2017 година е„ Нека да преосмислим “ – посредством изкуството и културата градът желае да премисли провокациите на утрешния ден.

Целта е поощряване на устойчивото развиване и окуражаване на жителите да живеят, работят и вземат участие в протичащото се в Европа. По време на срещата в регионалната администрация бяха разисквани голям брой въпроси, касаещи опциите за вложения от датска страна на територията на района. Посланикът подчертава и на обстоятелството, че над 50 датски компании са вложили в разнообразни сфери на българската стопанска система и този брой продължава да пораства. От своя страна регионалните шефове показаха опциите за развиване на културния, историческия, религиозния, ловния, винения, планинския и спа туризма в района, което ще способства за просперитета и на по-малките обитаеми места. Посланикът изрази изключителната си задоволеност, че има опция да се запознае с опциите на  района, който е прочут с богатото си културно и историческо минало. Бяха коментирани и проблемите на ромската общественост и методите за тяхното решение посредством включването на етническите малцинства в културните и обществено-политическите процеси.

Сьорен Якобсен прояви интерес и към подготовката за идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Заместник-областните шефове го увериха, че събития, свързани с изгодите от участието ни в Съюза и бъдещото председателство, се организират освен на територията на столицата, а и в по-малките обитаеми места във всяка от областите. В края на срещата Петър Петров и Димитър Керин подариха на посланика имитация от Летнишкото богатство и книга за историята на Пловдив, а Сьорен Якобсен подари обичаен датски сувенир.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР