Заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев, доц. Деян Стратев

...
Заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев, доц. Деян Стратев
Коментари Харесай

Обсъдихме със САЩ европейския регламент за внос и износ от ЕС на определени продукти

Заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев, доцент Деян Стратев и инж. Мирослав Маринов разискаха с делегация от Съединени американски щати предлагането за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за даването на пазара на Съюза, както и за износа от Съюза на избрани артикули и артикули, свързани с обезлесяване и деградация на горите, на среща в Министерство на земеделието и храните.

В делегацията са включени представители от Департамента по земеделие на Съединени американски щати и Постоянното посланичество на Съединени американски щати към Европейски Съюз.

Р

егламентът планува при вноса и износа от Съюза на седем съществени артикули, като кафе, какао, маслодайна палма, соя, наедрял рогат добитък, дървен материали каучук и редица техни производни артикули, например кожа, шоколад, мебели, операторите да дават декларация за надлежна инспекция. Тя би трябвало да удостовери, че стоките и/или продуктите са били създадени върху земя, която не е била предмет на обезлесяване след 31 декември 2020 г, а за дървения материал, че неговият рандеман не е предизвикал деградация на горите след същата дата.

По време на срещата стана ясно, че по отношение на Регламента първа задача на управлението на Министерство на земеделието и храните е до края на годината да бъдат избрани способените органи и те да бъдат показани пред Европейската комисия. Все още се чакат инструкции от Европейска комисия за използване на регламента, след което ще стартира по-активен разговор с представителите на бизнеса. Предстои и създаване на критериите, съгласно които ще се дефинира степента на риск на страните и по какъв начин ще се групират те. Предвид късите периоди е допустимо да се разяснява известно отсрочване на прилагането на Регламента.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР