Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков съобщи в интервю за

...
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков съобщи в интервю за
Коментари Харесай

Променят наредбата за чужди лекари, извършващи съвместни дейности с българските

Заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков заяви в изявление за БНР, че ще бъдат подхванати законови промени в метода на допускане на лекари от чужбина, които да правят взаимни лечебни действия с българските си сътрудници по отношение на концепцията за сливане на Комисията за лекуване в чужбина, Фондът за лекуване на деца със Здравната каса.

Сливането ще стане факт от началото на 2019 година, изясни доктор Пенков: " Проблемът, който имаме сега не е толкоз като благоприятни условия за финансиране на подобен вид активност, а е остарялата нормативна база, която би трябвало да бъде изменена по отношение на допускането на лекари във други страни за осъществяване на лечебна активност в България. Има разпоредба, която дефинира по какъв начин става това нещо - малко тромава. Ако водещ професор пристигна в България, ние би трябвало да го създадем член на Лекарския съюз за 10 дни.

Отърваването от Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца в чужбина (ЦФЛД) е комфортно само и единствено на институцията, само че не е положително за децата. Това сподели Пенка Георгиева от пациентската организация " Заедно с теб ". тя предвижда, че Общественият съвет към Фонда за лекуване на деца може да бъде закрит. Според нея, задачата на готвените от здравното министерство промени е да се отстрани контролът на гражданските организации при разпределяне на средства за лекуване:

" Общественият съвет е един коригиращ орган. Той би трябвало да съществува. Обединяването на Обществения съвет и Комисията за лекуване в чужбина няма по какъв начин да стане. Министерството би трябвало да си прегледа Комисията за лекуване на българите в чужбина, която не работи дейно. Доказват го митингите на пациентите, които се нуждаят от белодробни трансплантации. Не могат да бъдат обединени, защото когато се изпращат деца от чужбина през фонда, тогава се поемат възнаграждения на непознати лекари, поемат се разноски, които не се покриват от нашата Здравна каса, т.е. децата отиват с формуляр от Здравната каса, само че всичко останало належащо за лекуването им, което не се покрива от този формуляр, се поема от фонда, т.е. функционалността на фонда е да покрие това, което не покрива Здравната каса. В момента фондът работи взаимно с НЗОК и би могло да се каже, че те са една конструкция, само че не могат да бъдат обединени, защото Здравната каса няма по какъв начин да заплаща нито хотелски разноски на родителите, нито самолетните билети, което сега прави фондът. Това са непостижими суми за родителите и концепцията за сливането ми се коства единствено като предпочитание да се спестят едни средства, само че това е в ущърб на децата ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР