Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев взе участие в редовното

...
Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев взе участие в редовното
Коментари Харесай

Зам.-министър Георгиев взе участие в заседанието на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев взе присъединяване в постоянното месечно съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ на Европейски Съюз в Брюксел.

Дневният ред на съвещанието включваше подготовката на изключителната среща на Европейския съвет на 30-31 май т.г., постоянното съвещание на водачите през месец юни, резултатите и последващите дейности след завършилата Конференция за бъдещето на Европа и  чуване на Унгария по отношение на процедура против страната за съблюдаване на полезностите на Съюза.

Съветът приготви изключителното съвещание на Европейския съвет, което ще се състои на 30 и 31 май 2022 година Акцентите в работата на европейските водачи на идната им среща ще бъдат съветската военна експанзия против Украйна, защита, енергетика и продоволствена сигурност. Очаква се да бъде разисквано и Съобщението на Европейска комисия „ Подкрепа и възобновяване на Украйна “, оповестено на 18 май 2022 година Комисията предлага бързо даване на финансова поддръжка в отговор на непосредствените потребности на Украйна с оглед съветската експанзия, както и основаване на специфичен фонд за дълготрайното възобновяване на страната. „ Осигуряването на помощ за Украйна е от основно значение. В този миг даването на страната на статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз би било от значимо значение “, съобщи в изявлението си заместник-министър Васил Георгиев. Той означи нуждата Европейски Съюз, дружно с останалите сътрудници и интернационалните финансови институции, да играе водеща роля в напъните по възобновяване на Украйна. По тематиката енергетика българският заместник-външен министър подчертава върху нуждата от общ, съгласуван метод на страните членки в изискванията на възходящи енергийни цени и проблеми с доставките. „ Нефтът и нуклеарната сила са от основно значение за България “, акцентира заместник-министър Георгиев.

Европейските министри разискаха плана на дневен ред за постоянното съвещание на Европейския съвет през юни, включващ тематиките Украйна, стопански въпроси, Конференцията за бъдещето на Европа и по-широка Европа.

Министрите разискаха и резултатите от завършилата на 9 май този месец Конференция за бъдещето на Европа. Финалният отчет с резултатите от Конференцията, включва 49 оферти с 300 съответни ограничения, въз основа на рекомендациите от европейските цивилен панели, приносът от националните панели и събития, както и мненията и концепциите, регистрирани в многоезичната цифрова платформа. Дискусията по тематиката ще продължи в границите на Европейския съвет през юни 2022 година с оглед набелязване на следващи стъпки по предложенията на жителите.

Съветът изслуша Унгария по отношение на процедурата, в сходство с член 7 от Договора за Европейски Съюз по отношение на спазването на главните полезности на Съюза.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР