Заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев прие посланика на Китай

...
Заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев прие посланика на Китай
Коментари Харесай

България и Китай ще работят за разширяване на сътрудничеството си

Заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев одобри посланика на Китай в България Дун Сяодзюн.

Срещата се организира в духа на взаимното предпочитание за задълбочаване на двустранните другарски връзки, посочват от МВнР на уеб страницата си.

През 2024 година ще се отбележат 75 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Китай.

„ България високо цени обичайните си другарски връзки с Китай, които бяха издигнати на равнище стратегическо партньорство през 2019 година “, съобщи заместник-министър Стойчев.

Двете страни са споделили желанието си за активизиране на връзките и съдействието в областите от съвместен интерес. 

По време на срещата заместник-министър Стойчев е подчертал нуждата от задълбочаване на съдействието в региона на търговията, вложенията, превоза, земеделието и образованието.

„ Следва взаимно да се работи за превъзмогване на негативния търговски баланс и улеснение на процедурите за импорт на български селскостопански артикули и храни в Китай ”, посочи Тихомир Стойчев.

Заместник-министър Стойчев и дипломат Дун Сяодзюн са разискали и контактите на високо ниво, в това число замяна на визити, осъществяване на политически съвещания сред външните министерства, както и идната сесия на българо-китайската междуправителствена комисия за икономическо съдействие.

Посланик Дун Сяодзюн се срещна и с премиера Николай Денков на 25 юли. Тогава двамата разискаха опциите за разширение на българския експорт към Китай. Посланикът сподели, че Китай е измежду най-големите комерсиалните сътрудници на България, само че има голям капацитет за увеличение на нашия експорт към азиатската страна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР