Заместник-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова посети гр.

...
Заместник-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова посети гр.
Коментари Харесай

Зам.-министър Елка Налбантова посети малката Емили, живяла в нечовешки условия

Заместник-министърът на труда и обществената политика Елка Налбантова посети гр. Козлодуй, където е преместена с мярка за протекция 7-годишната Емили Миланова, за която бе открито, че е принуждавана да живее в неприемливи битови условия в семейството на майка си и втория си татко в с. Крушовица.

В Козлодуй зам-министър Налбантова посети новия дом на детето, което към този момент е настанено при вуйчо си, в чието домакинство е била отглеждана и до 2021 година, когато майка ѝ се реалокира в с. Крушовица с новия си сътрудник. На 14 декември детето е настанено при вуйчо си при доста положителни битови условия, записано е в учебно заведение, което посещава всекидневно, има нов персонален доктор, закупено е всичко належащо, с цел да се обезпечи плавна и допустимо най-безпроблемна акомодация в новата ѝ среда.

Зам-министър Налбантова организира среща и със обществените служащи от структурите на АСП в гр. Оряхово и гр. Козлодуй. Регионалната дирекция „ Социално подкрепяне “ в гр. Оряхово е била способената конструкция, обработвала сигналите от детската градина и учебното заведение, които дребната Емили е посещавала. Сигнали са подавани от бабата на детето. Проверката на МТСП и ДАЗД откри, че сигнали обаче не са подавани от учебното заведение макар че е имало съображение за това. Съставени са три акта на учебното заведение по член 7 от Закона за протекция на детето за обвързване за известяван на способените органи при съществуване на информация за потребност от протекция – на класния началник, на учителката от занималнята и на шефа на учебното заведение. Установени са пропуски и в наложителната документи, която всяка институция, занимаваща се с деца, би трябвало да води във връзка с издевателството и насилието в учебно заведение.

С представителите на РДСП в гр. Козлодуй се разиска механизмът на въвеждане на детето в новата му среда, в това число непрекъсната работа с педагогическия консултант и психолога в учебно заведение, ежеседмични визити на жилището, в което живее, подкрепяне на фамилията с психическа помощ и насоки. Работата сред двете структури в Оряхово и Козлодуй следва да продължи в непрекъсната съгласуваност до цялостната акомодация на детето. Заместник-министърът настоя да се работи дружно с просветителната система за определяне на съществуването на принуждение и предприемане на общи дейности.

По време на визитата МТСП насочи рекомендация към представителите на Агенцията за обществено подкрепяне за обезпечаване на регулярна професионална супервизия при работа с определяне и превъзмогване на рисковете при децата. Предстои инспекция на работата на Държавно стопанско предприятие Оряхово. Случаят ще остане под наблюдаване на МТСП.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР