Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов даде висока оценка на международното

...
Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов даде висока оценка на международното
Коментари Харесай

Участниците в учението „VIKING- 22” демонстрираха отлично взаимодействие и подготовка

Заместник-министърът на защитата Йордан Божилов даде висока оценка на интернационалното компютърно подпомагано командно-щабно обучение „ VIKING – 22 ”, което се организира сега във Военна академия „ Г. С. Раковски “.

Той оцени като доста значим обстоятелството, че по време на учението се отработват сложни спешни обстановки, близки до действителността, с присъединяване на военни и цивилни представители на разнообразни организации и институции. „ Ние виждаме, че обстановката в Украйна съставлява освен военна рецесия, само че тя поражда рецесии от най-различен темперамент – да вземем за пример стопански, бежански и други Всички ние би трябвало да имаме подготвеност за деяние при сложни обстановки “, акцентира заместник-министър Йордан Божилов.

Той и заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев участваха през днешния ден, 5 април, в деня за високопоставени посетители и медии на учението „ VIKING – 22 ”. Сред гостите бяха още изключителният и пълномощен дипломат на Кралство Швеция Н. Пр. Катарина Рангнит, военни аташета, представители на участващите организации. Присъстващите бяха осведомени с задачите, участниците, както и с главните задания и обстановки, които се отработват по време на учението. Всички те разгледаха изнесения център за управление и надзор на учението, както и Учебния щаб на многонационалната бригада на НАТО, образуван от преподаватели и слушатели от Военната академия, интензивен с персонален състав от България, Съединени американски щати и Швеция.

Международното компютърно подпомагано командно-щабно обучение “VIKING – 22 ” е проведено от шведските въоръжени сили в стратегическо партньорство със Съединени американски щати. В провеждането му са включени над 2500 участници.

В учението вземат участие и представители на Българския червен кръст, Представителството на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в България, Представителството на Детския фонд на Организация на обединените нации (UNICEF) в България, Международната организация по миграция и Центъра за проучване, създаване и рационализиране на качества на НАТО за ръководство на рецесии и реагиране при бедствия.

Целта на учението е да бъдат нараснали уменията на представители на цивилни и военни структури за взаимоотношение и съдействие при рецесии.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР