Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда

...
Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда
Коментари Харесай

Вицепремиерът Борислав Сандов ще е председател на Националния съвет за хората с увреждания

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ще е ръководител на Националния съвет за хората с увреждания (НСХУ), реши държавното управление. Представители на страната в консултативния орган ще бъдат министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков и министърът на опазването на здравето Асена Сербезова, които ще бъдат заместник- ръководители на съвета. В състава му ще влизат и по един заместник-министър от всяко министерство.

Националният съвет за хората с увреждания е съвещателен орган, в който вземат участие представители на страната, избрани от Министерския съвет, национално представителните организации на и за хората с увреждания, на служащите и чиновниците, на работодателите и на Националното съдружие на общините в Република България. НСХУ дава мнения по плановете на нормативни актове, тактики, стратегии, проекти и други актове, които засягат правата на хората с увреждания.

Правителството утвърди проект за самостоятелен външен надзор на осъществяването на концесионни контракти от Агенцията за обществените предприятия

Правителството утвърди Годишен проект за осъществяване на самостоятелен външен надзор на осъществяването на концесионни контракти от Агенцията за обществените предприятия и надзор за 2022 година
Решението се приема в осъществяване на наредбите на Закона за концесиите, по силата, на който АППК прави самостоятелен външен надзор на осъществяването на избрани концесионни контракти.
Основната цел на акта е определянето на съответните концесионни контракти, по повод, на които Агенцията ще реализира надзор през 2022 година

Правителството одобри Решение за изменение на Решения на Министерския съвет

Във връзка с Решение на Народното събрание на Република България от 13.12.2021 година за приемане на нова конструкция на Министерския съвет на Република България, е установена нужда от осъществяването на промени в уредбата, регламентираща ръководството на средствата от Европейски Съюз. Въведените промени актуализират ведомствата и структурите на национално равнище, виновни за подготовката, ръководството и осъществяването на средствата от Европейски Съюз, обвързвана с прекачване на функционалности сред министерствата и съществуването на новосъздадени такива, както и прецизиране на наименованията на съответните министерства в горепосочените решения на Министерския съвет.

В допълнение ще се даде опция да бъдат пренасочени средствата към процедури за поддръжка на бежанците от Украйна в границите на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ (ОПРЧР) и Оперативна стратегия за храните посредством преразпределение на финансовия запас, възложен на ОПРЧР по механизма REACT-EU за 2022 година

Правителството избра нов представител на работодателите в Управителния съвет на Сребърния фонд

Със свое решение държавното управление избра Елка Миланова - и. д. шеф на дирекция „ Финанси” в Министерството на труда и обществената политика (МТСП), за член на управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система (т.нар. „ Сребърен фонд “).
Елка Миланова заема мястото на Евгени Гогушев. Това се постанова поради настъпили лични промени в управлението на МТСП.
Ръководството на Сребърния фонд се реализира от УС с 8 членове. Негов ръководител е министърът на финансите, а заместник-председател - министърът на труда и обществената политика

Научна стратегия събира седем висши учебни заведения и две научни организации

Седем държавни висши учебни заведения и две научни организации ще се включат в новата научна стратегия „ Сигурност и защита “ на Министерството на образованието и науката. Това са УниБИТ, УНСС, Военна академия, Академията на Министерство на вътрешните работи, Висшето военноморско и Висшето военновъздушно учебно заведение, Националният боен университет, Центърът по защита и Центърът по проучване на националната сигурност и защита към Българска академия на науките.

Програмата ще започва през тази година и ще се извършва до 2025 година Бюджетът й е 6 млн. лева, като първите 720 000 лева бяха утвърдени през днешния ден от Министерския съвет. С тях ще се провеждат конференции и образования. Ще се закупят консумативи и техника, нужни за осъществяването на дейностите по новата научна стратегия.
По нея са планувани фундаментални и приложни научни проучвания в региона на сигурността и защитата. Ще се подтиква и партньорството сред просветителните и научните организации за взаимно присъединяване в национални и европейски проучвателен мрежи и планове.

Държавата влага 3 млн. лв. в интелигентно отглеждане на животни и растениевъдство

Министерският съвет утвърди 3 млн. лв. за развиване на интелигентно отглеждане на животни и растениевъдство в страната. Средствата се отпускат за действия по две национални научни стратегии на Министерството на образованието и науката - „ Интелигентно отглеждане на животни “ и „ Интелигентно растениевъдство “, които се извършват от 2021 година Чрез стратегиите се основават новаторски способи за създаване на съвременни стопанства, които да работят с по-малко човешки запаси и понижено влияние върху околната среда.

В първата година от осъществяване на програмата „ Интелигентно отглеждане на животни “ бяха разработвани прототипи, патенти, тримерни модели, профилирани услуги за интелигентно отглеждане на животни, бяха оповестени публикации в профилирани списания. През идната втора година ще бъдат отпуснати плануваните 1,5 млн. лв., които ще послужат за продължение на дейностите за роботизиране на животновъдния бранш, създаване на модели за наблюдаване и ръководство на продуктивност/отглеждане и други
По националната стратегия „ Интелигентно растениевъдство “ се приготвят научни проучвания за приложението на изкуствения разсъдък в земеделието. Търсят се способи за понижаване на разноските за земеделските стопани, възстановяване на ръководството на почвите и качеството на водите, ограничение използването на торове и пестициди и понижаване на излъчванията на парникови газове. Подобрява се биологичното многообразие и се основава по-здравословна околна среда. През втората година с плануваните 1,5 млн. лв. ще продължи да се работи в посока автоматизиране на растениевъдния бранш.

Допълнителното финансиране е в границите на разчетените средства за просвета в централния бюджет. Парите се отпускат по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022 година

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на правораздаването за 2022 година

Средства за възобновяване на разноски по бюджета на Министерство на правораздаването, по отношение на погашение на компенсации по решения на Министерския съвет от 2021 година, обезпечи през днешния ден държавното управление с приемане на разпореждане.
Средствата са планувани за осъществяване на заплащания по решения на Европейския съд по правата на индивида за нарушени права по Европейската спогодба за отбрана правата и главните свободи.

Съгласно решенията на Министерски съвет на жалбоподателите следва да се изплатят избраните компенсации на обща стойност 161 599 лв. от бюджета на Министерство на правораздаването.
Средствата, нужни за погашение на сумите са планувани в централния бюджет.

Правителството утвърди изплащането на общо 26 850 евро компенсации по осем тъжби пред Европейски съд по правата на човека

Жалбоподателите по осем тъжби пред Европейски съд по правата на човека се оплакват от неприятните санитарно-битови условия в пандизите и арестите, в които са обитавали през разнообразни интервали от време, и в частност от претъпканост в килиите, съществуване на насекоми/гризачи, липса на пресен въздух и естествена светлина, стеснен достъп до тоалетна, липса или неприятно качество на спално долни дрехи, мебели и други Всички жалбоподатели са завели искове за вреди, като трима от тях не са получили компенсации от националните административни съдилища. С оглед практиката на Европейски съд по правата на човека, размерът на присъдените компенсации на част от жалбоподателите не може да бъде счетен за съответно обезщетение за претърпени вреди на национално равнище и е по-нисък от стандартите на Съда за заслужено обезщетение.

Настоящите тъжби са сходни с делата „ Неилков и други против България “, № 36925/10 и 5 други, 27януари 2015г.; „ Димитър Ангелов против България “, № 58400/16, 21 юли 2020г. и други и съставляват добре открита процедура на Съда.
В светлината на константната си процедура Европейски съд по правата на човека спомага на страните да реализират другарски съглашения по жалбите. Жалбоподателите, с изключение на един от тях, одобриха изискванията на споразуменията. За извънсъдебното споразумяване на разногласието, със подписване на седем другарски съглашения и одобрение на едностранна декларация, българското държавно управление следва да се съгласи да изплати на жалбоподателите компенсации в общ размер на 26 850 евро за всички неимуществени вреди, разноски и разходи.

България ще подпише Втория спомагателен протокол към Конвенцията за закононарушения в кибернетичното пространство

Министерският съвет одобри решение, с което утвърждава подписването на Втория спомагателен протокол за засилено съдействие и откриване на електронни доказателства към Конвенцията за закононарушения в кибернетичното пространство от 2001 година
Протоколът цели възстановяване на съдействието сред правосъдните органи във връзка със събирането и достъпа до електронни доказателства за задачите на наказателния развой и основава по-голяма правна сигурност във връзка с изискванията, при които доставчиците на услуги могат да дават отговор на непосредствени претенции за даване на данни.

Прякото съдействие с доставчиците на услуги се показва в два вида ограничения: даване на информация за регистрация на име на домейн и на данни за клиенти на услуги. Същевременно, Протоколът включва и разпореждания от обичаен вид за оказване на съдействие сред способените органи на съдоговарящите страни. По този ред ще се ползват две процедури - за осъществяване на заповед за бързо даване на данни за клиента и на трафични данни, както и специфична процедура за бързо откриване на съхранени компютърни данни в незабавни случаи.
В Протокола са включени и спомагателни правила за взаимна правна помощ по ускорена процедура при съществуването на незабавен случай, правила за провеждането на видеоконференции и за основаването на взаимни екипи за следствие, както и правила по отношение на отбраната на персоналните данни.

България поддържа назначението на девет съдии в Общия съд на Европейски Съюз

България поддържа назначението на девет съдии в Общия съд на Европейски Съюз, препоръчани от шест страни членки. Това се показва в българската позиция за съвещанието на Конференцията на представителите на държавните управления на страните членки, която ще се организира на 27 април 2022 година в Брюксел.

На всеки три години се прави частична смяна в състава на Общия съд на Европейски Съюз, като членовете, чийто мандат изтича, могат да бъдат преизбирани. Мандатите на двадесет и шест съдии изтичат на 31 август 2022 година
Към момента в границите на частичната смяна на състава на Общия съд към този момент са назначени шест съдии.

Белгия, Дания, Унгария, Нидерландия и Португалия оферират възобновяване на мандата надлежно на господин Герт Де Бере (Geert De Ваеrе), господин Пол Нихул (Paul Nihoul), г- н Стен Фримод Нилсен (Sten Frimodt Nielsen), господин Йеспер Свенингсен (Jesper Svenningsen), господин Кристиан Кечмар (Krisztian Kecsmar), господин Марк ван дер Вуде (Marc van der Woude), госпожа Мария Хосе Костейра (Maria Jose Costeira) и господин Рикардо да Силва Пасос (Ricardo da Silva Passos). Гърция издига нова кандидатура за арбитър на господин Гулиелмос Валасидис (Goulielmos Valasidis).
Предложенията на страните членки са за назначение на съдии с мандат от 1 септември 2022 година до 31 август 2028 година

Правителството дефинира състава на българската делегация в годишната среща на Съвета на шефовете на Европейска банка за възстановяване и развитие

Министерският съвет дефинира състава на българската делегация за присъединяване в 31-та годишна среща на Съвета на шефовете на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която ще се организира в интервала 10 - 12 май 2022 година в Маракеш, Кралство Мароко.

Ръководител на делегацията ще бъде заместител министър-председателят по европейските фондове, министър на финансите и шеф за Република България в Европейска банка за възстановяване и развитие Асен Василев. В нея са включени и заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев, началникът на кабинета на министъра на финансите Жана Токова, Виолета Лорер - шеф на кабинета на заместител министър-председателя по еврофондовете, представителят на страната ни в Съвета на шефовете на Европейска банка за възстановяване и развитие Карина Караиванова - Ганозова, изключителният и пълномощен дипломат на страната ни в Кралство Мароко Пламен Цолов и Калоян Стойчев, основен специалист в дирекция „ Икономическа и финансова политика”, Министерство на финансите.

По време на годишната среща ще бъдат разисквани икономическото, политическото и общественото развиване на страните, в които Европейска банка за възстановяване и развитие прави интервенции и стратегическите насоки за бъдещата активност на банката, в това число и в подтекста на актуалната рецесия вследствие на войната в Украйна. Предвижда се да бъдат признати съществени резолюции, свързани с финансовата активност на банката.

Кабинетът утвърди резултатите от присъединяване на България в постоянното съвещание на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на Република България в постоянното съвещание на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз, което беше извършено на 04-05 април в Люксембург. От българска страна участваха министрите на културата и на младежта и спорта Атанас Атанасов и Радостин Василев, както и Десислава Стойкова, посланик в Постоянното посланичество на България в Европейски Съюз.

В раздел „ Образование “ Съветът утвърди Препоръка на Съвета, по отношение на създаване на мостове за ефикасно европейско съдействие в региона на висшето обучение, Заключения на Съвета във връзка с Европейката тактика за подсилване на институциите за виеше обучение и Заключения на Съвета за повишение на европейската подвижност на учителите по време на тяхното в началото и следващо образование. Министрите на образованието организираха политически спор на тематика “Подобряване на ръководството на рецесии и подготовката за рецесии в европейското пространство за обучение “.

Българските участници обявиха, че съдействието на европейско равнище, общите старания и ангажираност на страните членки са най-хубавият и ефикасен способ за справяне с компликациите. Те предоставиха информация по отношение на ограниченията, предприемани от нашата страна за достъпа на децата-бежанци, студентите и преподавателите до качествено обучение и обезпечаване на опция за работа в български учебни заведения. Страната ни поддържа ограниченията, подхванати от Европейска комисия във връзка с рецесията в Украйна, само че също по този начин означи, че е нужен самостоятелен метод при даването на финансова поддръжка за страните членки според от степента на вдишване на бежанския поток.

В раздел „ Младеж “ България акцентира значимата роля на доброволческите действия и дейностите за взаимност по отношение на консолидираното на възходящото мигрантско население и битката със общественото изключване. Българският министър на младежта и спорта означи, че в границите на Европейската година на младежта един от главните цели на България е „ Младежкото доброволчество - идея за стабилно развиване тук и в този момент “, като анонсира плануваното създаване и издание на Бяла книга за младежко доброволчество.

В раздел „ Култура “ министър Атанасов очерта посоките на деяние на национално равнище и изрази поддръжка за потребление и активизиране на съществуващите стратегии и начинания на равнище Европейски Съюз и основаването на централизирана платформа, която ще разреши шерването на положителни практики и акции. Той посочи мощна поддръжка за битката против дезинформацията, акцентира, че украинската просвета е и европейска просвета, като в тази връзка подчертава върху нуждата от предприемане на своевременни дейности за нейната поддръжка.

В рамките на съвещанието на Съвета на министрите на спорта на страните членки на Европейски Съюз бяха единомислещо утвърдени Заключения на Съвета по отношение на спорта и физическата интензивност като обещаващи лостове за трансформиране на държание в интерес на устойчивото развиване. България поддържа приемането на документа, който подчертава върху постигането на задачите за стабилно развиване и повишение на осведомеността по отношение на спорта и неговата роля за запазване на природата и климата измежду всички възрастови групи.

Чрез видеовръзка в съвещанието на Съвета се включи и министърът на младежта и спорта на Украйна Вадим Гхутсцайт, който показа въздействието на войната върху спортния бранш в Украйна и прикани за оказване на помощ на украинските спортисти. Той изрази специфична признателност към българския министър на младежта и спорта за оказаното подпомагане за настаняване на украински спортисти в България.

Одобрен е отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 5 април 2022 година в Люксембург.
По време на съвещанието министрите обмениха отзиви по икономическите и финансовите аспекти на рецесията в Украйна и подчертаха смисъла на продължаването на координираните дейности за справяне с следствията от войната. Те направиха и обзор на осъществяването на заключенията на Съвета от 2021 година по отношение на укрепването на европейската финансова архитектура за развиване.

Съветът прегледа направеното от Председателството компромисно предложение на плана за Директива за гарантиране на световно минимално ниво на данъчно облагане за мултинационални групи в Съюза.
В рамките на срещата бе утвърден мандатът на Европейски Съюз за срещата на финансовите министри и шефовете на централните банки на страните от Г-20.

Актуализира се съставът на Съвета за развиване съгласно структурата на Министерския съвет

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 110 на Министерския съвет от 2010 година за основаване на Съвет за развиване при Министерския съвет.
С постановлението се актуализира съставът на Съвета за развиване съгласно структурата на Министерския съвет, призната с Решение на Народното събрание от 13.12.2021 година По този метод се обезпечава опция на Съвета за развиване при Министерския съвет да извършва функционалностите си по:

- разискване на документи, свързани с устойчивото развиване на Република България;
- подкрепяне на Министерския съвет при приемането на съществени документи - тактики, стратегии, проекти, концепции и законопроекти и др.;
- образуване и съгласуване ръководството, наблюдението, контрола и отчитането на осъществяването на Националната стратегия за развиване: България 2020 и Националната стратегия за развиване България 2030;
- осъществяване на наредбите в Решение № 38 на Министерския съвет от 27 януари 2022 година за Бюджетна процедура 2023 година, в което са избрани периодите за оферти координиране, разглеждане и одобрение на капиталовите планове, за чието финансиране се планува подписване на съглашения за външни и вътрешни държавни заеми и издаване на държавна гаранция за 2023 година

Правителството упълномощи заместник-министър на превоза и известията да подпише съглашение сред България и Румъния за основаването на Граничен контролно-пропусквателен пункт Русе- Гюргево – ферибот

Правителството упълномощи заместник-министъра на превоза и известията Владимир Върбанов да организира договаряния и да подпише съглашение сред България и Румъния за откриването на българо-румънска граница на Граничен контролно-пропусквателен пункт Русе - Гюргево - ферибот.

Кабинетът утвърди Споразумението за партньорство за програмен интервал 2021 – 2027

Министерският съвет на Република България утвърди Споразумението за партньорство на Република България за интервала 2021-2027 година, като основа за публично изпращане и довеждане докрай на договарянията с Европейската комисия.

Споразумението за партньорство, изготвяно от всяка страна членка, е стратегически документ, в който са изложени стратегическата ориентировка за програмирането и изискванията за ефикасното и ефикасно потребление на Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд+, Кохезионния фонд, Фонда за обективен преход и Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури в интервала 1 януари 2021 година - 31 декември 2027 година Документът е създаден при съблюдаване на правилото на партньорство, с присъединяване на представители както на администрацията, по този начин и на локалните управляващи, социално-икономическите сътрудници, структури на гражданското общество, академичната общественост и други.

Документът мина публични разисквания през м. октомври 2020 година, м. юли 2021 година и м. април 2022 година Получаваните мнения са намирали отражение в текста на документа според от тяхната относимост и употреба и при вземане предвид с техническите ограничавания за размера на документа.
Приетото решение е значима стъпка във завършването на подготовката за програмен интервал 2021-2027 година и причина за окончателното утвърждение от Европейска комисия на програмните документи за него.

Андрей Гечев е назначен за регионален шеф на област Пазарджик

Правителството одобри решение за освобождението на Иван Васев от длъжността регионален шеф на област Пазарджик и за назначението на Андрей Гечев на този пост.
Андрей Гечев има образователно-квалификационна степен „ магистър “ по специалността „ Икономика на промишлеността “, има управнически опит от частния бранш, както и професионален опит в реализиране на преподавателска активност.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР