Заместник министър-председателят по ефективно управление и заместник-генералния секретар на ОИСР

...
Заместник министър-председателят по ефективно управление и заместник-генералния секретар на ОИСР
Коментари Харесай

Вицепремиерът Константинова: Санкциите срещу административните нарушения са важен инструмент за борба с корупцията

Заместник министър-председателят по дейно ръководство и заместник-генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз откриха събитие по показване на Доклад за Насърчаване на честността посредством промяна в административно-наказателната система в България

Заместник министър-председателят по дейно ръководство Калина Константинова бе хазаин на събитието по изпълнявания от администрацията на Министерския съвет план „ Цялостна промяна на административно-наказателната активност “, финансиран от Генерална дирекция „ Подкрепа на структурните промени “ в Европейската комисия с реализатор Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). В откриващата част взе участие и заместник-генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Джефри Шлагенхауф, който дойде в София за представянето на финалния отчет по плана.

Докладът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за поощряване на честността посредством промяна на административно-наказателната система в България съдържа рекомендации за промени в Закона за административните нарушавания и санкции и специфичните закони. Предложенията в него са ориентирани към насърчаване на санкционната система в две съществени посоки:

 Създаване на нови наказания, с изключение на съществуващата „ имуществена глоба “:

 Създаване на опция за налагане на наказания на така наречен „ неперсонифицирани “ субекти или обединяванията на търговци, по отношението на които има празнина в законовата рамка и постоянно остават отвън обсега на санкционната система.

„ Санкциите против административните нарушавания са значим инструмент за битка с корупцията. Дългогодишната неспособност на страната да наложи и да приложи наказания, съответстващи на размера на нарушаването, води до възприятието на безотговорност, което от доста години е залегнало в съзнанието на нарушителите на законите. Да променим това е нашата цел и нашата битка в границите на транспарантното обществено ръководство. “, съобщи Калина Константинова по време на събитието.

Препоръките от показания през днешния ден отчет ще бъдат изпратени на Министерство на правораздаването, което координира работна група, основана през месец февруари 2022 година, която в 9-месечен период да изготви законодателни промени в Закон за административните нарушения и наказания по отношение на рекомендациите от Докладa за Република България по Фаза 4 от мониторинга по използването на Конвенцията за битка с подкупването на непознати длъжности лица в интернационалните търговски покупко-продажби на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В заключителното събитие по показване на отчета участваха заместник-министрите на правораздаването и електронното ръководство Борислав Ганчев и Александър Йоловски, Даниеле Дото, заместник-директор на направление „ Управление и обществена администрация “ в Генерална дирекция „ Подкрепа на структурните промени “ в Европейската комисия, представители на администрацията, академичната общественост, адвокатурата, бизнеса и неправителствения бранш.

Дейността по плана даде опция за засилено съдействие сред българската администрация, структурите на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и раз – изключително основно в подтекста на процеса по присъединение на България към Организацията.

На 25 януари 2022 година бе признато решение на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за започване на диалози за присъединение с България и останалите страни претенденти. Към момента страната е в очакване на приемане на Пътната карта по присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В рамките на визитата си в София заместник-генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще се срещне с представители на изпълнителната и законодателната власт.

Докладът за поощряване на честността посредством промяна на административно-наказателната система в България, направен от Организацията за икономическо съдействие и развиване може да бъде открит тук:

Английска версия

Българска версия:
https://read.oecd.org/10.1787/a3844067-bg
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР