Заместник-кметът на община Самоков в Люба Кленова в интервю за

...
Заместник-кметът на община Самоков в Люба Кленова в интервю за
Коментари Харесай

Люба Кленова: Ако се задържи прогнозата за времето, ще бъдат открити още ски центрове в Боровец

Заместник-кметът на община Самоков в Люба Кленова в изявление за утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “

Днес си приказваме за зимния сезон, който следим в един от зимните ни курорти, а точно Боровец. На директната ни телефонна линия към този момент е Люба Кленова – зам.-кмет на община Самоков. Добро утро.  

Добро утро.  

Г-жо Кленова, какъв сезон следим в Боровец? Знаем, че тук-там в страната неналичието на сняг оказа въздействие върху посещаемостта от туристи. Каква е картинката в Боровец?  

В Боровец картинката е идентична, както на всички места. За страдание е доста по-различен сезон от това, което сме имали до момента. КОВИД рецесията беше предходните 2 години, в този момент се сблъскахме с други провокации на природата и все още липсва сняг, тъй че да може да се действа зоната обикновено и да се упражняват зимните спортове. Като начало, още когато събирахме данните за предварителните резервации в края на месец ноември-декември, сезонът се обрисуваше да бъде доста добър от позиция на предварителния съвсем до своя край, който обичайно е март месец, началото на април. Но неналичието на сняг докара до много анулации, в това число и за празниците Коледа и Нова година, което се отразява извънредно неподходящо върху бизнеса, с което имам предвид хотели и заведения за хранене на място в курортен комплекс Боровец, а също по този начин и Мальовица, където са на територията на Община Самоков, с изключение на Боровец има и курорт Мальовица, и надлежно дребни курортни места, каквито Говедарци, Мала черква и Маджаре.  

Т.е. следим все още анулирани резервации, тъкмо това, което желаех да ви попитам и аз?  

Боровец работи обичайно от години зимните месеци. Основният пазар, който участва, това са туристите от Англия, което продължава да е наклонност, която се резервира. Те идват проведено с туроператори. В много от случаите там, където не можем да предоставим услугата ски уроци, те се отхвърлят. Основната цел на тяхното идване тук е карането на ски. Когато не можеш да упражняваш зимните спортове, към този момент и различната стратегия, която аз мога да кажа, че на територията на нашата община има такива благоприятни условия, не е задоволително приемлива, с цел да отговори на техните упования, и за жалост имаме анулации, което е реалност. Имаме анулации и от други туристи. Това, което беше по-различно тази година от предходните години, е, че резервациите се вършиха много овреме. Хората можеха да възнамеряват, и хотелиерите също имаха някакъв взор напред, какъвто не беше тъкмо случая през последните 2 години, които бяха белязани от пандемични условия. Там се разчиташе на резервации в последния миг, надлежно и отводи в последния миг. Както споделям, неналичието на сняг, много топлото време тази година докара до много необикновени условия и нови провокации, с които се среща и сблъсква браншът и тази година, които несъмнено ще преодолеят по един и различен метод. Каква цена ще се заплати, това ще забележим по-късно. Но все още и към днешна дата ски зона Боровец, в този момент, приказваме за нея, защото тя е най-голямата на територията, не е отворила с потенциал даже 50%. И неналичието на снеговалеж, от една страна, докара до неналичието на сняг на пистите, само че въпреки това прекомерно високите температурите не разрешиха системите за произвеждане на механически сняг да могат да обезпечат най-малко една част от зоната - там, където има такива системи, а то е съвсем на 90% покрита със системата за произвеждане на неестествен сняг, да се създаде подобен и да има. Други години, макар по-високите температури, е имало опция да се прави сняг и е имало - най-малко на 50% зоната е била покрита. За страдание тази година нещата вървят в малко по-различна неподходяща за всички нас посока.  

Значи към момента отчасти остава отворена ски зоната за туристи?  

Точно по този начин. Към дата 11-ти към момента отчасти е отворена зоната. От през вчерашния ден стартира да вали малко сняг, паднаха малко температурите. Това, което оповестиха сътрудниците, е, че до 2-3 дни, в случай че се задържат по този начин температурите, а прогнозата е да се задържат такива, ще има опция да открият още ски центрове в курорта, което е доста позитивна информация и дава вяра на скиори и сноубордисти.  

Силно се надяваме в действителност да се задържат по този начин и подобаващи за времето в годината, в което намираме, защото в действителност просто са рекордни високи са температурите, които имахме.  

Да, очаквали сме топло време, само че чак такива топли продължителни интервали не сме мислили, че ще има. Но това е природата, с нея битка мъчно можем да водим - равностойна най-малко. Така че се надяваме на по-благоприятно развиване оттук насетне. Все още сезонът е в разгара си, има време, в което да могат да се карат ски, да може бизнесът да навакса изгубеното. Така че в случай че нещата си дойдат на мястото, допускам, че ние ще можем да отчетем един относително добър сезон най-после.  

Понеже казахте, че тази година следим доста по-различен сезон от тези, които сме имали досега, и в действителност огромно въздействие оказва неналичието на сняг и топлото време, има ли обаче още нещо, което въздейства на посещаемостта на туристи? Да кажем по какъв начин се развива поради инфлацията потреблението?  

Това мога да кажа отново на база на данни в края на сезона. По-голяма част от бизнеса на място започва сезона с едно нарастване на цените от 20-30%, което е разумно предвид на непрестанно растящите цени на главните енергоизточници. Твърде високите цени на газ доста объркаха сметките, защото курортен комплекс Боровец, вървейки в посока да бъде един зелен курорт, от години е съвсем на 100% газифициран. Т.е. сега хотелиерите, имаме много огромни хотели от към потенциал и размери, се сблъскват с прекомерно високата цена на газа и неналичието на помощ от стана на страната, някакъв тип обезщетения за бизнеса, които по някакъв метод да могат да поемат част от това задължение. Електричеството, водата, неналичието на фрагменти също по този начин - това са едни проблеми в сектора, които се натрупаха през годините, и които всяка последваща година се изострят. Тези проблеми са много огромно тегло на бизнеса и пречат. Той сега работи с потребността и желанието да обезпечи фрагментите, само че към този момент не мислим в посока качество на фрагментите. Т.е. всеки се бори да има на място назначен човек, без значение какво качество на услугата предлага той. Т.е. малко към този момент отиваме в друга повърхност, която за жалост не би трябвало да е по този начин, защото туристическият отрасъл е бизнес, който работи непосредствено с клиента. Работейки с клиента, ти си в непрекъснат контакт с него, и ти би трябвало да предлагаш не просто услуга, само че би трябвало да предлагаш услугата на високо качество, с цел да може да се чакат положителни резултати. Но тази рецесия с човешкия фактор не е единствено в този отрасъл, само че доста мощно се усеща тук, защото работата е непосредствено с клиенти. Така че доста са местата, разумно е нарастването на цените, разумно е тези цени в даден миг да стопират някои от досегашните клиенти да се възползват от услугата, само че пък наклонността през последните няколко години е, че виждаме, че клиентите и туристите, тези, които обичат да пътуват, се насочват към все по-високо категорийни хотели, което значи, че факторът цена в тази ситуация не е водещ в тази ситуация при място за настаняване.  

Хората търсят качество.  

Точно по този начин. В тази връзка мога да кажа, че борейки се за фрагментите – да, всекидневна е тази битка да се опитваме да намерим по-качествени хора. Но пък от друга позиция през последните няколко години хотелиерите в Боровец направиха много във връзка с вложения в своята база. Много от хотелите са на 100% реновирани в актуален, съвременен жанр, което е доста показателно за желанието им да развиват туристическия артикул на едно по-високо равнище и да дават по-високо качество артикул и услуга.  

Това е доста значимо, тъй като в действителност считам, че имаме какво да покажем и какво да видят туристите, освен българските, само че и задграничните несъмнено.  

Категорично. Предимствата ни са доста и доста огромни, както споделяме даже ние тук в по-малък Самоков, въпреки че общината ни е една от огромните в Софийска област, имаме море, планина, поля, като споделих море, имам предвид язовир Искър. Но въпреки всичко - имаме си и водата, имаме си и планината, имаме си и реките, имаме си и спа-то, и ските, тъй че какво може повече да желае човек, с изключение на да се грижи за това, което има, и да го показва по най-привлекателния метод на тези, които към момента не са го видели.  

Много благодаря за отделеното време. Наистина се надяваме нещата въобще с туристическия отрасъл, даже освен в Боровец, ами на всички места, да се оправят, и да имаме един напредък на туризма, да се усещат все по-малко неналичието на фрагменти, да се усеща все по-малко инфлацията, която както казахте и вие неизбежно оказва въздействие върху цените на услугите, няма по какъв начин. И се надяваме да забележим едно усъвършенстване.  

Всички се надяваме. Вярвам, аз съм оптимист и имам вяра, че с общи старания тогава, когато страната е на мястото си, локалната власт също, и бизнесът, и всички обединят напъните си  и тръгнат в една обща посока, нещата ще се получат. Т.е. няма по какъв начин да не се получат. Необходимо е време и старания, и неизменност, както за всичко останало.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР