Заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс,

...
Заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс,
Коментари Харесай

Зам.-генералният секретар на ООН не е оптимист за прекратяване на огъня в Украйна

Заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации, отговарящ за филантропичните въпроси, Мартин Грифитс, съобщи, че не е оптимист по отношение на постигането на преустановяване на огъня в Украйна.

Той изрази това мнение след срещи с високопоставени представители в Москва и Киев, предадe Асошиейтед прес.

В Москва той беседва с съветския външен министър Сергей Лавров, а в Киев с украинския министър председател Дмитро Шмигал и други представители.

" Мисля, че няма да е елементарно, тъй като двете страни, както аз разбрах в този момент, си имат доста малко доверие една на друга ", споделя той. " Не съм оптимист ", добавя Грифитс.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изпрати Грифитс на тази задача, с цел да изследва опцията за определяне на преустановяване на огъня, което ще разреши доставки на филантропична помощ и ще постави основите на диалози за края на войната. Грифитс обаче съобщи, че тази цел си остава далечна. " Очевидно ние всички желаеме това да се случи. Но както вие знаете, това няма да се случи незабавно ", сподели той.

Грифитс добави, че търси способи да построи доверие сред двете страни и да се концентрира върху по-малки цели, като преустановяване на огъня тук-там и основаване на филантропични коридори, които ще разрешат на цивилните да изоставен зоните на сражения. Грифитс означи, че филантропични доставки към този момент са почнали да стигат до някои от най-трудно наличните елементи на страната.

Същевременно Световната здравна организация (СЗО) разгласи, че над 100 офанзиви са били осъществени против здравни заведения в Украйна и прикани за филантропичен достъп до град Мариупол.

При гореспоменатите офанзиви са убити 73 души, а 51 са били ранени, измежду които здравни служащи и пациенти, съобщи ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус, представен от Франс прес.
    
" Скандализирани сме от продължаващите офанзиви против здравните заведения ", сподели той и добави, че те съставляват нарушаване на интернационалното филантропично право.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР