Замерване с GPS ще установи има ли засегнати дюни на

...
Замерване с GPS ще установи има ли засегнати дюни на
Коментари Харесай

Търсят с GPS дюните на плажа в Равда и дали са разрушени

Замерване с GPS ще откри има ли наранени дюни на разорания плаж в Равда. В събота стана ясно, че екскаватор е издигнал пясъчни насипи и активността беше неотложно прекъсната.

,,Ще бъдат съпоставени данните с местообитанията, които са картографирани на този плаж на зараждащи се дюни. Ще се откри дали има нарушение на бреговата линия дружно със предпазената зона край морето ", разяснява шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас Павел Маринов.

,,Това, което установихме, ще бъде съпоставено с цифровите данни, които имаме в Инспекцията, с цел да установим обсега и активността на засегнатото ", изясни специалистът от " Защитени територии " в Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас - Станислав Георгиев.

,,Морето вади и се прибира. Всичко това ще бъде заравнено и природата ще си остане същата. Проблемът е, в случай че този пясък се натовари на камиони и се изнесе ", на мнение е Катерина Широкава.

Защитни насипи могат да бъдат изграждани - единствено да са на плаж, който не е предмет на предпазена територия, уточни Маринов, представен от Bulgaria ON AIR.

Още в почивните дни по предписание на министъра на околната среда и водите беше на разпоредено багерът веднага да прекрати разораването на плажа. На концесионера ще бъде наложена санкция. Той не беше открит за коментар, само че от Асоциацията на концесионерите на плажове разясниха, че построяването на защитни насипи по плажовете през зимата е международна процедура. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР