Замърсяването на въздуха у нас ще продължи да бъде проблем,

...
Замърсяването на въздуха у нас ще продължи да бъде проблем,
Коментари Харесай

Колите с по един човек били виновни за мръсния въздух


Замърсяването на въздуха у нас ще продължи да бъде проблем, до момента в който по улиците се движат коли с по един човек в тях. Това е позицията на премиера Бойко Борисов, изразена на съвещанието на кабинета на 10 януари, излиза наяве от оповестената стенограма.

Правителството разисква присъединение на нашата страна към делото, което Полша води против еврокомисията поради новите по-строги условия за нездравословните излъчвания на тецовете, които изгарят въглища. По този индикатор редица разбори сочат държавната Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток 2” за най-мръсна електроцентрала в цяла Европа. Подобни са констатациите и за други мощности като свързваната с предприемача Христо Ковачки Топлоелектрическа централа „ Бобовдол”.

България пък може да се „ похвали” с най-вредния въздух.

„ Посоченото решение включва емисионни равнища на нездравословни субстанции в атмосферата, които са прекомерно амбициозни и стопански нереалистични за реализиране от съществуващите в България огромни горивни съоръжения, работещи с локални лигнитни въглища”, разяснява екоминистърът Нено Димов, който добавя, че в Брюксел не са отчели „ в задоволителна степен спецификите на целия отрасъл”.

Той отбелязва, че прекъсване на тецовете ще докара до скок в цената на тока, всеобщо прекосяване на твърдо гориво за отопление и ново замърсяване на въздуха. Енергийният министър Теменужка Петкова показва, че може да се търси дерогация от европравилата за нашите централи, с цел да не се заплашва енергийната сигурност.

„ Ние нали по тази причина предприехме и санирането, с цел да може да се понижи нуждата от сила за отопление зимата и за климатизация лятно време. Но истината е, че до момента в който по един човек се вози в автомобил в София, в случай, че има чисто нови трамваи, чисто нови рейсове, чисто нови тролеи, два лъча на метрото, живот и здраве след година ще пуснем и третия лъч…”, разяснява Бойко Борисов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР