Замърсяването на въздуха отдавна е екологичен и здравен проблем -

...
Замърсяването на въздуха отдавна е екологичен и здравен проблем -
Коментари Харесай

Тихият убиец, който взема повече жертви от войни, туберкулоза, СПИН и малария

Замърсяването на въздуха от дълго време е екологичен и здравен проблем - само че в този момент на него би трябвало да се огледа и като на проблем с човешките права, съобщи специфичният докладчик на Организация на обединените нации за човешките права и околната среда.

Замърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна гибел по света всяка година, в това число на 600 000 измежду децата, сподели Дейвид Бойд.

" Нека сложим тези 7 млн. случая в подтекст - това са повече смъртни случаи на година от тези от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария взети дружно ", сподели специалистът на Организация на обединените нации в изявление за Фондация " Томпсън Ройтерс ".

" Това е международна здравна рецесия, по която в действителност би трябвало да се вземе отношение. Замърсяването на въздуха нарушава правото на живот, на здраве, правата на детето и нарушава правото на живот в здравословна и устойчива околна среда ", добави той.

Съществуват обаче ясни решения на казуса, съобщи той в собствен отчет, показан през вчерашния ден в Женева пред Съвета на Организация на обединените нации за правата на индивида. В него той изброява набор от стъпки, които държавните управления могат да подхващат, с цел да понижат замърсяването на въздуха.

Макар и казусът със замърсяването на въздуха да има опустошителни последствия в международен мащаб, от които измежду най-засегнатите да са маргинализираните пластове на популацията, Бойд, учител по право, политика и стабилно развиване в Университета на Британска Колумбия, съобщи, че казусът на доста места е бил недооценен.

Донякъде повода за това е, че най-видимата част от замърсяването на въздуха неведнъж бива изчистена, само че остава друга част от него, която е по-трудно забележима и заради тази причина по-лесно може да бъде подценена.

" Взели сме отношение по някои типове замърсяване на въздуха на някои места, само че огромна част от замърсяването на въздуха, с което си имаме работа през днешния ден, не може да бъде помирисана, не може да бъде забелязана. Това са тези в действителност микроскопични частици, които хората вдишват в своите дробове ", сподели той.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР