Замъкът Бран е сред най-популярните дестинации в съседна Румъния. Един

...
Замъкът Бран е сред най-популярните дестинации в съседна Румъния. Един
Коментари Харесай

Ето някои топ дестинации близо до България

Замъкът Бран е измежду най-популярните дестинации в прилежаща Румъния. Един милион туристи го посещават всяка година, привлечени от легендата за граф Дракула – измисления воин върколак от едноименния разказ на Брам Стокър.

И въпреки че същинската история е напълно друга, хора от целия свят се стичат към Брашов да видят средновековния замък, който доста наподобява на описания в творбата на известния ирландски публицист. В реалност Брам Стокър в никакъв случай не е посещавал замъка Бран, нито пък е идвал в земите, които са на територията на днешна Румъния. Изглежда обаче, че на туристите им харесва да търсят доказателства за съществуването на граф Дракула, който съгласно мнозина е въодушевен от същинска историческа персона – именития влашки княз Влад Цепеш.

История

Средновековният замък има над 600-годишна история, т.е. той е бил издигнат доста преди да се роди Влад Цепеш. Намира се на върха на висока канара и отстои на 30 километра от Брашов и на 200 километра от столицата Букурещ. Природата в този регион е удивително красива. Замъкът е заобиколен от прелестен парк, където можете да си починете, откакто сте разгледали експозиционните зали на четирите равнища и сте чули беседата на екскурзовода, който ще ви опише същинската история на това мистично място. Но няма да пропусне да спомене и легендата за граф Дракула, тъй като нали въпреки всичко това притегля туристи в района.

Интересът към замъка Бран в действителност е голям, по тази причина е хубаво добре да планирате времето, през което да посетите тази забележителност и да я разгледате, без да се блъскате с проведените туристически групи. Имайте поради, че стълбите вътре са тесни, пространството не е огромно и няма да ви хареса да се разминавате с други хора, въпреки че екскурзоводите следват избран маршрут, с цел да не се получава скупчване. Подходящи са да вземем за пример по-ранните часове на деня, с цел да можете да разгледате умерено експозициите. Билети могат да се купят онлайн, което е целесъобразно, или на касата, където евентуално ще ви се наложи да чакате на опашка, в случай че отидете да вземем за пример по обед. Пенсионерите, студентите и учениците употребяват понижение. Билетът за възрастните гости е 55 леи, а малчуганите под 7-годишна възраст влизат гратис. Домашното ви куче също може да е с вас, само че имате право да сте с него единствено в парка, а не вътре в музея.

Погледнат извън, замъкът Бран в действителност основава усещане за едно мистично и цялостно със средновековни секрети място. Кацнал на високата канара на фона на зеленината и забележителната природа, дворецът разпалва въображението.

Граф Дракула и Влад Цепеш

Историческите данни сочат, че Влад Цепеш е минавал през този регион, само че не е доста ясно дали е отсядал в замъка. За жестокостта на влашкия държател се носели митове. Той налагал чудовищни санкции на враговете си, като едно от тях било набиването на прът. Оттам идва и прякорът му Цепеш, което значи набивачът на прът. Влад е погубен през 1476 година Тялото му е обезглавено, а главата му е изпратена на султана като доказателство. Не се знае къде е заровен този именит княз, само че съгласно някои историци гробът му се намира в манастира Снагов край Букурещ.

Смята се, че жестокостта на Влад Цепеш към враговете му, както и румънските митове за вампири и зли духове са въодушевили Брам Стокър да напише известната си творба, която го направи популярeн в целия свят. Според някои обаче ирландският публицист е имал още източници на ентусиазъм – фолклорът на други нации, с цел да сътвори облика на вампира граф Дракула.

Началото

За първи път замъкът Бран се загатва в документални източници от края на XIV век. На 19 ноември 1377 година унгарският крал Луи издава акт, с който позволява на жителите на Брашов да си построят палат. С този документ се приканват саксонците от покрайнините да вземат участие в построяването. Замъкът бил подготвен през 1378 година и в началото имал ролята на военна цитадела. Намирал се на източната граница на Трансилвания и предназначението му било да спре нашествието на османците.

През 1395 година немският император и крал на Унгария Сигизмунд Люксембургски употребява замъка като стратегическа база. След това го преотстъпва на влашкия държател Мирча Бътран в символ на благодарност към лоялността му. След като Мирча умира през 1419 година, Сигизмунд Люксембургски поверява двореца на принцовете на Трансилвания.

По време на първото си ръководство (1448 г.) влашкият държател Влад Цепеш е съдружник с Бран и Брашов, само че през второто си ръководство (1456 – 1462 г.) армията му минава през Бран и нападна Брашов, като избива стотици саксонци от Трансилвания.

През 1498 година крепостта Бран е дадена чартърен на катедралата на Брашов. В идващите няколко века замъкът е попадал в разнообразни ръце, преработен е, дострояван е, сменяно е предназначението му.

Кралица Мария

По-новата история на този феодален замък е обвързвана с румънската кралица Мария. След като Трансилвания става част от Велика Румъния, по самодейност на кмета на Брашов Карл Шнел на 1 декември 1920 година градският съвет взема решение да подари замъка Бран на кралицата. Тя го реставрира, подрежда го по собствен усет и той става обичана нейна лятна резиденция. Районът към двореца е трансфорат в прелестна зелена градина, издигнати са спомагателни здания за конюшни, гаражи, жилища на личния състав.

Когато през 1938 година кралица Мария умира, замъкът Бран е наследен на щерка й – принцеса Илеана, омъжена за ерцхерцог Антон, член на някогашната императорската фамилия Хабсбург. По време на Втората международна война Илеана построява болница в Бран, в която се лекуват ранени бойци, а самата тя се грижи за пациентите като здравна сестра. С идването на комунистическата власт замъкът Бран е национализиран и става благосъстоятелност на румънската страна. През 1948 година принцеса Илеана и фамилията й са принудени да изоставен страната.

Музей

Новата комунистическа власт трансформира замъка Бран в музей на феодалната история и изкуство. Предприети са промени в обзавеждането, а първите гости влизат през 1956 година Така е до 1987 година, когато се постанова музеят да затвори поради нуждата от реставрационни действия. Отваря още веднъж през 1993 година

След траяли няколко години правосъдни процедури през 2006 година замъкът Бран е върнат на законните му притежатели – наследниците на принцеса Илеана от Румъния и ерцхерцог Антон от Австрия. Въпреки това румънското Министерство на културата краткотрайно ръководи замъка още три години, написа " Телеграф ".

На 1 юни 2009 година замъкът влиза във притежание на своите законни наследници ерцхерцог Доминик декор Хабсбург, ерцхерцогиня Мария-Магдалена и ерцхерцогиня Елизабет. Колекциите, благосъстоятелност на румънската страна, са изнесени от средновековния замък. За да може да отвори още веднъж като музей, семейство Хабсбург подрежда залите с предмети от персоналната си сбирка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР