Зам.-социалният министър Зорница Русинова се срещна с посланика на Виетнам

...
Зам.-социалният министър Зорница Русинова се срещна с посланика на Виетнам
Коментари Харесай

Скоро България може да внася работници от Виетнам

Зам.-социалният министър Зорница Русинова се срещна с посланика на Виетнам в у нас Доан Туан Лин във връзка встъпването му в служба. По време на диалога бяха разисквани опциите за разширение на съдействието сред двете страни в областта на труда и обществената политика. Основен акцент беше подложен върху положението на пазара на труда, опциите за професионално образование на работещи и заети за повишение на квалификацията, знанията и уменията на работната мощ.

Русинова уточни, че едно от главните провокации пред пазара на труда в България е превъзмогването на дефицита на готови фрагменти. Тя показа подхванатите от държавното управление ограничения за превъзмогване на казуса и срещна дипломат Лин с измененията в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност за облекчение на вноса на фрагменти от страни отвън Европейски Съюз.

На база на тази правна рамка и при проявен интерес от българските работодатели към избран вид служащи от трети страни Министерството на труда и обществената политика работи по сключването на двустранни спогодби за трудова миграция, сподели Русинова. Тя добави, че те са добър механизъм, който от една страна подсигурява обезпечаването на подобаващи чиновници за българските работодатели, а от друга - дава гаранция за правата и положителните изискванията на труд за непознатите служащи в България.

По време на срещата дипломат Доан Туан Лин акцентира, че в работата си ще подчертава върху усилването на икономическите връзки сред страните и вноса на работна ръка. Той цитира данни, съгласно които над 150 000 виетнамци работят в чужбина, като 1600 от тях са в Европа. В края на 2018 година в България има 50 служащи от Виетнам.

Япония е останала най-големият задграничен трудов пазар за виетнамците, като е приела 68 737 служащи, следвана от Тайван - 60 369 служащи, и Южна Корея - 6538 служащи.

Първите няколкостотин виетнамски жители идват у нас още през 1968 година за подготовка и лекуване. През 1973 година с решение на Министерския съвет се подписва държавна конвенция за настаняване на виетнамски служащи в България. Пристигналите са ветерани от войната, която по това време към момента не е завършила. През 1980 година е подписана нова дълготрайна конвенция. У нас стартират да идват групи от виетнамски служащи, които в пиковите интервали доближават до 35 000 души. Счита се че те ще са от помощ за новите строителни обекти от стратегическо значение като завода в Радомир и АЕЦ "Козлодуй ". На виетнамски строители се разчита и за построяването на софийското метро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР