Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев обвини управляващите от четворната коалиция,

...
Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев обвини управляващите от четворната коалиция,
Коментари Харесай

Йордан Цонев: ДПС няма да подкрепи желанието на управляващите да овладеят регулаторните органи

Зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев упрекна ръководещите от четворната коалиция, че имат предпочитание да овладеят Комисията за защита на конкуренцията. Парламентът гледа през днешния ден ремонти в Закона за защита на конкуренцията, с който мандатът на Комисия за защита на конкуренцията се понижава от 7 на 5 години, а критериите за избор на членове се трансформират.

ПГ на Движение за права и свободи няма да поддържа плана, сподели Цонев и уточни причините за това: желанието да бъдат овладени регулаторните органи, без значение от това дали мандатите им са изтекли, дали подхождат на изискванията и дали това е практиката, която би трябвало да се следва. Ние сме наясно и кой стои зад това предпочитание. Сценката с Българска народна банка ясно сподели образно поръчката за този вид политика, съобщи Цонев.

" Изслушах деликатно отчета на ръководителя на комисията. Ще се съглася, че не е добра процедура да се удължават мандати, когато те завършват, без да се прави нов избор. Но, отново ще кажа - недобрите практики не се поправят с нови недобри практики. Ако това е направено погрешно и вие го осъждате, и това е ясно от отчета, в този момент оферирате същото: да изправим нещо, което не е било направено вярно, отново по същия метод, разяснява зам.-председателят на Бюджетната комисия в Народно събрание.

Ето за какво нашият главен мотив е да оставим мандатите да си текат, а изискванията за промяна да се извършват. Това внася непоклатимост, сподели Цонев. Той акцентира, че регулаторите са необикновен инструмент и на европейската, и на българската политика. Регулаторите не би трябвало да бъдат люшкани по волята на една или друга политическа партия, уточни Цонев. По думите му завишаването на критериите не е в действителност завишаване на критерии, а отваряне на вратата за хора, които към този момент са набелязани за въпросните постове.

Бизнесът има доста сериозна потребност да знае, че не всяко болшинство и не след всеки избори ще прави промени в регулаторите и те ще бъдат люшкани по волята на една или друга партия или политическа теория, акцентира националният представител от Движение за права и свободи. Регулаторите по тази причина са регулатори, с цел да контролират съществени процеси, в тази ситуация - процесите на конкурентоспособносттасъс законите, по които те работят, посочи Цонев.

Той добави, че и вторият мотив на ръководещите за смяна на закона - по този начин нареченото завишаване на критериите за членовете на Комисия за защита на конкуренцията, " не е завишаване на критериите за избор, а отваряне на вратата за тъкмо избрани хора, които към този момент са, по този начин да се каже белязани да бъдат претенденти за тези постове ". Критериите бяха задоволително високи и до този миг. Аз не считам, да вземем за пример, че разширението на просветителния ценз ще докара до някакво високо качество на работа на тези органи. Мога да дам образец сега с страната, само че да се въздържим, да не обидим някой от най-висшестоящите хора в страната, сподели Цонев.

И се обърна към залата: " Колеги, аз ви приканвам да не следваме тази неприятна процедура - това първо. И второ - да помислим оттук насетне и за останалите регулатори. Нужен е консенсус сред политическите партии. Регулаторите би трябвало да излъчват непоклатимост и политическа индиферентност. Да - ценз, да - познаване на законите, да - работа в полза на бизнеса и хората. Защото следва да забележим същото по повод и на други регулатори. Както видяхме това и във връзка с КЕВР ".

В момента нищо не внасяме в българската стопанска система и нищо потребно не вършим, безапелационен бе зам.-председателят на Движение за права и свободи. Накрая, изразявайки безспорното си почитание към суверенното право на всяка партия да дефинира своето отношение, недоумявам, за какво " ИТН " се е съгласила да поддържа този законопроект, в случай, че една почтена кандидатура за един от регулаторите беше разиграна като цирк от техните съдружни сътрудници, разяснява Цонев. Ваша воля е, имате суверенното право да определяте политиката си. Но някак си сериозните хора и политици няма да ви схванат, заключи той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР