Зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев е категоричен, че

...
Зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев е категоричен, че
Коментари Харесай

Зам.-министърът на земеделието категоричен: Исканията на протестиращите фермери не са обективни!

Зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев е безапелационен, че настояванията на протестиращите фермери не са справедливи . Той акцентира пред „ Българска национална телевизия “, че проблемите им не са от през днешния ден, а са трупани десетилетия обратно във времето. 

Стратев разкри, че фермерите желаят да получат цялата „ украинска помощ “ . Но това няма по какъв начин да се случи по справедливи аргументи. Това се дължи на обстоятелството, че има законодателна рамка единствено за шест месеца и България няма право да разплаща такава „ украинска помощ “ след 30-и юни тази година

Зам.-министърът изясни, че първи с ведомството са се свързали от БАК . Именно по тази причина първо е имало среща с тях, а не тъй като останалите не са били потърсени. След това е пристигнала финансова рекламация и от асоциацията на зърнопроизводителите . Така към този момент се е акумулирала една голяма сума от към 700-800 милиона лв. , която обаче сега няма по какъв начин да бъде дадена. 

Чрез преструктуриране на бюджета на земеделското министерство на производители могат да бъдат дадени 150 милиона лв. и Стратев акцентира, че те доста добре знаят това. Тези пари могат да бъдат трансферирани към направлението „ украинска помощ “. 

Зам.-министърът бе безапелационен, че сумата от техните претенции би трябвало да бъде редуцирана, тъй като това е всичко, което може да бъде обещано на този стадий. Тези 150 милиона лв. ще отидат за бранша. Изключение прави е динствено зърнопроизводството

Стратев се базира и на публични данни на Националния статистически институт, съгласно които от 2018 година насам облагите на фермерите у нас порастват . Затова е бил реализиран и консенсус да се дадат данъчни заявления , с цел да се види дали фактически има насъбрани загуби в бранша. 

Що се отнася до поисканите законодателни промени, то те към този момент били заложени в рамката на нормативната уредба и програмата на държавното управление. 

От своя страна ръководителят на Българската земеделска камара Костадин Костадинов заяви, че браншът имал подготвеност за цялостна обсада на страната от понеделник идната седмица. Това ще се случи, в случай че техните претенции не бъдат задоволени. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР