Зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров заяви в четвъртък, че Е

...
Зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров заяви в четвъртък, че Е
Коментари Харесай

Защо валидността на сертификата е различна и антигенният тест не важи за преболедували: Всичко, което искате да знаете

Зам.-министърът на опазването на здравето Димитър Петров съобщи в четвъртък, че Е и по тази причина допускането на такава опция в България, ще направи негоден документа в чужбина. " Дневник " ревизира дали това е по този начин и с какви претекстове учените се въздържат от приемане на антигенните проби за задачите на свободното пътешестване в Европа.

Кой дефинира разпоредбите за COVID-19 документа?

Условията и условията за издаване на COVID-19 са разказани в европейския правилник, който е признат на 14 юни. С него 27-те европейски страни се съгласяват взаимно да признават документите, издадени от управляващите във всяка от тях. Отделно от него Европейската комисия издаде рекомендации за практическото му приложение, които страните не са задължени да следват и те са свързани с процедурите, които би трябвало да се подхващат по отношение на имунизираните и преболедувалите от една страна и хората, които би трябвало да се тестват, с цел да могат да пътуват от друга. Европейската система за взаимно признание на документите влезе в действие от 1 юли и оттогава още 19 страни отвън Европейски Съюз са се включили към нея. Съединени американски щати не е измежду страните, които признават европейския документ и понастоящем позволяват единствено изцяло имунизирани с утвърдените в Съединените щати ваксини.

Какви са периодите на годност на Коронавирус документите?

Според европейския правилник документите на имунизираните са безсрочни, на преболедувалите важат до 180 дни от направения първи позитивен PCR тест, а за тестващите се рекомендацията на Европейската комисия е те да са годни до 72 часа след изработката на PCR тест и 48 часа за бързите антигенни проби, само че страните могат да вкарват друга строчност за тях на своята територия. В регламента се показва, че тези периоди са избрани въз основа на последните научни доказателства и подлежат на смяна, в случай че се появят нови. За задачата Европейската комисия от време на време издава отчети, в които прави обзор на мнението на европейските медицински органи и в случай че то е променено, може да предложи промени в регламента за валидността на документите. Първият подобен отчет беше оповестен в понеделник и в него Комисията показва, че н.

Какъв е срокът на годност на документите на преболедувалите?

Сертификатът за преболедуване може да бъде публикуван най-рано 11 дни след датата, на която на лицето за първи път е било направено проучване посредством PCR тест и той е дал позитивен документ, безапелационен е европейският правилник. Той е годен за не повече от 180 дни. Според ECDC последните данни демонстрират, че макар разпространяването на жизнерадостен SARS-CoV-2 сред десетия и двадесетия ден от появяването на признаците, качествените епидемиологични проучвания не демонстрират по-нататъшно предаване на SARS-CoV-2 след 10 дни. Промяната на периодите може да се направи единствено по предложение на Европейската комисия въз основа на мнение на Комитета за здравна сигурност или европейската здравна организация ECDC, " които изследват деликатно доказателствената база за продължителността на добития след преболедуването имунитет ".

Какъв е срокът за годност на документа за имунизиране?

От влизането в действие на регламента срокът на документите на имунизираните е неопределен или съвпадащ със периода на деяние на този законов акт. В момента той е годен до 30 юни 2022 година, само че Европейската комисия към този момент заяви, че ще желае неговото удължение, като това ще бъде направено не по-късно от края на март 2022 година, с цел да се даде опция за обмисляне на пътуванията и на туристическата, транспортната и обвързваните с тях стопански действия. Според оповестеният в понеделник отчет за използване на Коронавирус документ Европейската комисия счита, че " наличните понастоящем доказателства по отношение на успеваемостта на имунизациите и продължителността на отбраната демонстрират, че всички позволени от Европейски Съюз ваксини сега обезпечават мощна защитна против хоспитализация, тежко заболяване и гибел, свързани с COVID-19 ". Според Европейската комисия няма безапелационни научни данни, че ваксиналният имунитет понижава с времето, и по тази причина към този момент няма да се предлага ограничение на периода на годност на документите на имунизираните. Поради тази причина не се счита за належащо да се лимитира срокът на годност на документите за имунизация.

За какво могат да се употребяват антигенните проби и защо не?
Европейският правилник категорично отбелязва, че документите на преболедувалите могат да се получат само въз основа на позитивен PCR тест поради познанията на науката за диагностициране на COVID-19 към времето на приемането му. Това остави като опция бързите антигенни проби да се ползват единствено за спомагателни инспекции преди началото на пътуването или измежду идването.Те бяха въведени като опция и за лицата, които не са имунизирани и не са преболедували COVID-19 и които имат право на документ единствено против негативен резултат от тест, изработен в сертифицирана лаборатория или болнично заведение. Като изпълнителен орган на Европейски Съюз Европейската комисия получи обвързване да следи за научните доказателства, свързани с потреблението на документите, в това число за това по какъв начин да се употребяват тестванията. В отчета си от 18 октомври Комисията заяви, че няма да предложи смяна на тези условия макар, че в това време европейската здравна организация е дала позитивна рекомендация за това, защото няколко страни членки не престават да имат запаси към антигенните проби поради високия % подправени позитивни резултати.

Защо Европейската комисия не предложи да се одобряват антигенните проби за преболедували?

Европейската комисия показва, че лимитираната информация за продължителността на естествения имунитет, както и неналичието на сигурни данни при какви равнища на антитела се обезпечава клинична отбрана от вируса не разрешават валидността на документа да бъде удължена над шест месеца.
Въпреки че през юли европейската здравна организация поддържа издаването на документи за преболедуване след изработен бърз тест, PCR проучванията остават единственият лабораторен тест, който ще продължи да се изисква за издаването на документа. Причината е, че няколко страни членки имат съмнения в точността на антигенните проби при преболедували поради високия съгласно тях % на подправени позитивни резултати при възобновени от COVID-19.

Какви подозрения пораждат антигенните проби?

Европейската комисия акцентира няколко аргументи бързите антигенни проби да се признават за неимунизираните, само че не и за преболедувалите. Според една от тях антигенните проби са в началото основани за проучване на хора със признаци с продължаваща зараза със SARS-CoV-2 и висок вирусни товари. Ето за какво те дават висок % на погрешни резултати при пациенти с невисок вирусен товар. През юни на експертно равнище в Европейски Съюз беше прието, че в това време специфичността на този тип проби е достигнала 98%, а чувствителността надвишава 90% и затова вероятността подправено позитивен тест, е по-ниска. Здравната организация на Европейски Съюз в този момент поддържа издаването на документи за възобновяване на лица, които са получили позитивен резултат за зараза със SARS-CoV-2 след бърза антигенен тест, включен в общия и обновен лист на бързите антигенни проби на COVID-19. Това обаче не е законово уредено и тези проби не могат да се употребяват за издаване на документ за премината коронавирусна зараза.

Могат ли страните да трансформират разпоредбите за документите?

Теоретично това е допустимо, само че това ще ги направи неизползваеми в другите страни, които употребяват европейската система и такива документи могат да служат единствено за вътрешна приложимост. Европейският правилник има директно деяние, т.е. той не разрешава вариации на текста в националното законодателство и работи непосредствено на територията на всички страни, които са го приели. В неговия член 8 категорично се споделя, че " За да могат обаче тези документи за имунизация да се употребяват дейно в трансграничен подтекст, когато жителите на Съюза упражняват правото си на свободно придвижване, е належащо те да бъдат изцяло оперативно съвместими, съгласувани, сигурни и проверими. От страните членки се изисква общ метод във връзка с наличието, формата, правилата, техническите стандарти и степента на сигурност на тези документи за имунизация ".

Може ли националният документ да се употребява в Европейски Съюз?

Европейският правилник не планува режисура, при която националният документ е друг от общия стандарт и може да се употребява и в други страни. Обратното обаче е допустимо - европейският документ се приема за равносилен на националния и не е належащо да се изважда спомагателен в съответната страна. Дори разпоредбите за потребление да не съответстват изцяло, европейският документ обезпечава същият достъп като националния. В момента 21 страни, в това число България, употребяват европейския документ за национални цели.

Може ли да се издава документ след първа доза ваксина?

Отговорът е позитивен. Според европейския правилник " за всяка имунизация, всеки резултат от направено проучване или всяко преболедуване следва да се издава обособен документ, като той следва да не съдържа данни от предходни документи ". В някои страни на преболедувалите от COVID-19 се слага единствено една от двете дози на имунизацията и те се считат за изцяло имунизирани след нея. Затова в документите за COVID-19 това постоянно се указва. В документите, издадени след слагането на първата от две дози ваксина, се изписва 1/2, а след завършването на имунизационния цикъл документът се отбелязва като 2/2.

Кой има право на европейски Коронавирус документ?

Всеки европейски жител, както и членовете на фамилиите им, без значение от поданството им, от страната членка, в която е осъществена имунизацията или е направено проучването, или в която се намира преболедувалото лице. Хората, които имат сложена първа доза ваксина в една страна, а втората - в друга, разполагат с два обособени документа. За неевропейски жители, както и за европейци, имунизирани отвън Европейски Съюз, документи се издават при поискване и против " надеждни доказателства за имунизиране ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР