Зам.-министърът на културата проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов и посланикът

...
Зам.-министърът на културата проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов и посланикът
Коментари Харесай

Зам.-министър Кадинов проведе среща с посланика на Франция

Зам.-министърът на културата проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов и посланикът на Франция Н. Пр. Флоранс Робин организираха работна среща в Министерството на културата.

В диалозите през вчерашния ден участваха и шефовете на дирекции „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства ” – госпожа Екатерина Джумалиева, и на „ Международно съдействие, европейски стратегии и районни действия ” – доктор Петър Миладинов. От френска страна участваха господин Пиер Колио, шеф на Френския институт и консултант по съдействието и културната активност, както и госпожа Ирина Петреску, културен аташе на посолството на Френската република в България.

Н. Пр. Робин поздрави зам.-министър Кадинов и новия управителен екип на Министерството във връзка встъпването им в служба и изрази убеденост, че целите, които си слага страната ни в региона на културата са в синхрон и с тези, които си слага и Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Сред разискваните тематики на срещата бяха опциите за активизиране на двустранното съдействие сред България и Франция в региона на опазването, социализацията и популяризирането на културното завещание, обмяна на специалисти в тази област, както и продължение на взаимните старания в битката с противозаконния трафик на културни полезности. Зам.-министър Кадинов оцени високо френския опит и обичаи в законодателството и насочи покана към френската страна да спомага с опита си в бъдещите промени в редица закони у нас, в това число и този за културното завещание. Н. Пр. Робин поздрави страната ни във връзка подписаното неотдавна съглашение за съдействие сред Министерството на културата, НИНКН и школата към Центъра за архитектура и завещание в Париж „ Екол дьо Шайо ”. Благодарение на него пpeз четири ceмecтъpa в пpoдължeниe нa oĸoлo 700 yчeбни чaca ĸypcиcтитe щe се образоват в cфepи ĸaтo иcтopия oт aнтичнocттa дo мoдepнизмa, apxитeĸтypнo зacнeмaнe и xyдoжecтвeнa pecтaвpaция, иcтopичecĸи ocoбeнocти нa бългapcĸитe cгpaди, цъpĸви и мaнacтиpи, мeждyнapoдни нopми и cтaндapти.
Н. Пр. Робин насочи посредством зам.-министър Кадинов публична покана към министър Атанасов да взе участие дружно с нея в откриването на конференция по тематиката за архитектурното завещание в Европа сред 1930 и 1990 година Целта на конференцията, планувана за м. юни т.г., е да се реализира обединен взор у европейците по отношение на един оспорван дял от европейската архитектура и по този метод да се подкрепи възприятието за принадлежност към общото европейско пространство.
Дискутирани бяха и към този момент инициирани двустранни планове в региона на културата, като този за основаването на Център на изкуствата на остров „ Св. св. Кирик и Юлита ” край Созопол, където тече оценка на осъщественото досега и обмисляне на идващите действия.
В края на диалога зам.-министър Кадинов благодари на Н. Пр. Робин за готовността за съдействие и за позитивната сила, която страните ни ще вложат в новото развиване на двустранните връзки в региона на културата сред България и Франция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР