Зам.-министърът на икономиката Пламен Данаилов (ИТН) разсея въпросите дали титулярят

...
Зам.-министърът на икономиката Пламен Данаилов (ИТН) разсея въпросите дали титулярят
Коментари Харесай

И ИТН се оказа сред застъпниците за продължаване на доставките от Газпром

Зам.-министърът на стопанската система Пламен Данаилов (ИТН) разсея въпросите дали титулярят на ведомството Александър Николов и екипът му може да останат част от кабинета макар волята на Слави Трифонов.

" Няма никакво подозрение, че цялото управление на министерството ще подаде оставка - това включва министър, шеф кабинет, тримата зам.-министри, съветниците и PR-ът на министъра ", сподели той пред " Евронюз България ".

Данаилов за първи път разгласи, че Има Такъв Народ са били срещу решението на кабинета да не се заплаща в рубли на " Газпром ", което докара до едностранното прекъсване на доставките на природен газ в края на април.

Той категорично разгласи, че това решение е взето от Министерски съвет, а екипът на Николов се съобразил с него, " пробвайки се да запазим единно говорене по тематиката, с цел да не се получават разнопосочни сигнали ".

" Нашето виждане е по-умерено. Разбира се, не е добре да си подвластен от един снабдител, не е добре цялата ти енергетика да е подчинена на доставките от една друга страна. Но би трябвало да мислим първо за българската промишленост ", беше обяснението му.

Данаилов се застъпи за това България " да изпрати покана до " Газпром " да се продължат доставките на природен газ ", като направи ангажимента, че би трябвало да се проучат изискванията, които съветската страна ще сложи.

Той призна, че няма сюжет, при който страната да остане без доставки на газ до края на годината, само че слага под въпрос цената на горивото.

Позицията на Има Такъв Народ към този момент съответствува с тази на Българска социалистическа партия, които в началото призоваваха да се продължи договорът с " Газпром ". Тази теза се развива и от ГЕРБ, които упрекват властта за оскъпяването на доставките посредством пазаруване на съветски газ от медиатори.

От юни обаче към този момент започнаха да идват танкери с полутечен природен газ от Съединени американски щати, които са предопределени за българската газова система. От 1 юли България ще стартира да получава и цялостното контрактувано количество на природен газ от Азербайджан, което до момента се отхвърляше от " Булгаргаз " с мотив, че гръцкият интерконектор още не е завършен.

Позицията на държавното управление е, че прекъсването на доставките от " Газпром " е нарушаване на контракта от съветска страна, за което България няма отговорност заради едностранните промени в условията на монополиста за заплащания в рубли.

Договорът с тях така и така завършва в края на 2022 година, а вицепремиерът Асен Василев разгласи, че в изискванията на войната в Украйна държавното управление няма да купува съветски газ след 31 декември.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР