Зам.-главният прокурор Пенка Богданова отмени постановлението на прокурор Стойчо Ненков

...
Зам.-главният прокурор Пенка Богданова отмени постановлението на прокурор Стойчо Ненков
Коментари Харесай

Спряха досъдебното производство срещу главния архитект на София

Зам.-главният прокурор Пенка Богданова анулира постановлението на прокурор Стойчо Ненков от Апелативна прокуратура София, с което е формирано досъдебно произвеждане против основния проектант на Столична община Здравко Здравков за закононарушение по член 296 Наказателен кодекс.

Наказателното произвеждане против Здравков беше поради отхвърли му да извърши правосъдно решение, което дава зелена светлина за строителството на небостъргач в столичния квартал „ Стрелбище”, оповестява БТВ.

Чл. 296. (1) Който попречи или осуети по какъвто и да е метод осъществяването на правосъдно решение или не извърши заповед за отбрана от домашното принуждение или Европейска заповед за отбрана, се санкционира с отнемане от независимост до три години или санкция до пет хиляди лв..

(2) Който за да попречи или да осуети осъществяването на правосъдно решение унищожи, повреди, укрие или отчужди движимост, за която се отнася това решение, се санкционира с отнемане от независимост до три години или санкция от хиляда до 10 хиляди лв., в случай че осъщественото не съставлява по-тежко закононарушение.

(3) Който наруши възбрана за посещаване на спортни мероприятия в страната или в чужбина, в периода на възбраната, наложена по реда на Закона за запазване на публичния ред при провеждането на спортни мероприятия, откакто е осъден за същото действие по административен ред, се санкционира с отнемане от независимост до три години или с пробация.

След разбор на събраните материали е открито, че апелативната прокуратура се е произнесла при неизяснена фактическа конюнктура, която не разрешава да бъде изработен аргументиран извод по отношение на това, налице ли е към този момент наложено административно наказване за същото действие.

Затова зам.-главният прокурор е указал на Софийската региона прокуратура да извърши спомагателна инспекция по случая.

Постановлението на прокурор Ненков, както и още един негов акт са анулирани и заради позволени основни нарушавания на процесуалния закон, изразяващи се в следното:

– макар че от 09.08.2016 година наредбата на член 213, алинея 2 Наказателно-процесуален кодекс е анулирана и горестоящ прокурор няма право да указва на по-ниска по степен прокуратура да образува досъдебно произвеждане, с разпореждане от 11.04.18 година, той е разпоредил на СРП да образува дело.

– макар че от 05.11.2017 година работи новата наредба на член 214, алинея 3 Наказателно-процесуален кодекс, съгласно която в акта за формиране на досъдебно произвеждане не се показват имената на лицето (а единствено престъплението), с постановлението от 09.05.2018 година, прокурорът от АП София е образувал делото против съответно лице.

Тъй като тези пропуски слагат въпроса дали е налице задълбочено познаване на настоящото законодателство, прокурор Богданова в предлага на Апелативната прокуратура в София да реши дали да не извърши изключително атестиране на прокурор Ненков, което се прави при съществуване на данни за трайно утежняване на качеството на работа на магистрата.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР