Зам.-главният прокурор на Украйна Евген Енин посочи, че в районите

...
Зам.-главният прокурор на Украйна Евген Енин посочи, че в районите
Коментари Харесай

Киев: Руските спецслужби използваха етнически българи за дестабилизиране на Одеса

Зам.-главният прокурор на Украйна Евген Енин уточни, че в регионите на Донбас, които не са под контрола на Киев, има филантропична злополука, а Русия праща " филантропични конвои " с оръжия и муниции за бунтовниците.
Въпрос: Какви са възможностите на Украйна да завоюва делото против Руската Федерация в Международния съд в Хага по отношение на нарушаването на Международната спогодба за битка с финансирането на тероризма (1999 г.) и Международната спогодба за унищожаване на всички форми на расовата дискриминация (1969 г.)?
Евген Енин: Русия съзнателно и директно нарушава Международната спогодба за битка с финансирането на тероризма и Международната спогодба за унищожаване на всички форми на расова дискриминация. В това отношение Украйна ще употребява напълно всички интернационалните правни принадлежности за въздействие върху Руската Федерация, за да притегли към отговорност всички отговорни физически и юридически лица. В противоположен случай, дейностите на Русия ще разкрият неспособността и неефективността на цялата система на интернационалното право, което ще има надлежно негативно влияние върху интернационалната общественост като цяло.
Руската Федерация непрекъснато се пробва да легитимира дейностите си върху окупирана от нея част на територията на Украйна, и по този метод се пробва да " почиства " личния си облик. Струва си да обърнем внимание на неспазването от страна на Русия на наредбите на Минските съглашения, продължаването от страна на Руската Федерация, макар интернационалните наказания, на финансирането на противозаконни въоръжени обединения, на доставката на военно съоръжение и оръжия в Донбас, както и осъществяването на военни закононарушения в Украйна.
Отделно желая да подчертая обстоятелството, че регионите на Донбас, които не са под контрола на Украйна, са в положение на филантропична злополука, която Руската Федерация употребява като предлог за нахлуването на по този начин наречените " филантропични конвои ", които доставят оръжия и муниции на бунтовниците.
Украйна чака съответната международно-правна реакция на военната експанзия на Руската Федерация. Украйна непрестанно записва и добавя базата с обстоятелства за нарушение от Русия на нормите и правилата на интернационалното право, интернационалните контракти и конвенции.
Въпрос: Какъв е напредъкът в следствието на случая с малайзийския MN17, свален през 2014 година над територията на Източна Украйна?
Евген Енин: Според отчета на Международната следствена комисия за следствие на аргументите за злополуката на MN-17, следствието разполага с доказателство, че лайнерът е бил свален от ракета 9M38 на зенитно-ракетната система " Бук ". Освен това, следствието потвърди, че мястото за изстрелване на ракетата е било на поле край селището Первомайск, което по това време е било под контрола на бунтовниците.
Украйна е подготвена да помогне колкото е допустимо повече и да даде помощ на Холандия за бързото наказване на отговорните за злополуката на MN17 " Malaysian Airlines " в Донбас. В началото на юли холандското държавно управление разгласи, че наказателното гонене за сваления аероплан ще бъде осъществено в границите на националната пълномощия на Холандия. Посоченият механизъм за привличане на причинителите към отговорност за ужасното закононарушение беше изработен от страните, които са страни в взаимната група за следствие. В същото време би трябвало да се напомни, че самата Русия блокира основаването на интернационален арбитражен съд под егидата на Организация на обединените нации. Затова Украйна има вяра в справедливостта, безпристрастността и обективността на холандското правораздаване.
Въпрос: Има ли опция за разрастване на интернационалните полицейски сили в зоната на спора в Донбас. Какви са трудностите по този път?
Евген Енин: В Минск украинската страна прикани за основаването на обособена работна група за възобновяване на контрола над украинско-руската граница. В Минск непрекъснато повдигаме въпроса за основаването на Пета работна група по границите, която би трябвало към този момент да дискутира по какъв начин ще бъдат изпълнени Минските съглашения. Засега обаче няма отработена поетапна процедура за прекачване на украинско-руската граница, в началото под контрола на ОССЕ, и по-късно нейното връщане под украинска пълномощия и надзор. Въпросите, по какъв начин тъкмо би трябвало да се отдръпват оръжията, кой би трябвало да следи този развой, къде ще бъде съхранявана тази техника по време на изтеглянето, са доста значими. Не би трябвало да чакаме, че Руската Федерация ще поеме отговорност за изтеглянето на оръжия от Донбас, тъй като в този случай тя би трябвало да поеме отговорност, че това оръжие е нейно. И тъкмо по този въпрос интернационалната полицейска задача би трябвало да стане основна.
Въпрос: Как са обезпечени правата на жителите от български генезис в Украйна, защото неотдавна беше публикувана информацията за тяхното нарушение? Възможни ли са нови прояви на фракционизъм на територията на Одеса, в това число в подтекста на самодейностите за основаване на българска автономност в района?
Евген Енин: Всички опити на обособени сили и избрани страни да нарушат интернационалния мир и взаимно битие в Украйна, както и да влошат другарските връзки със прилежащите страни сигурно ще се блокират.
Говорейки за случая през април тази година, би трябвало да се схванат някои аспекти, изключително в Одеса. Там чиновници на Службата за сигурност на Украйна предотвратиха протестно шествие на етнически българи, които трябваше да изминат пътя от паметника на поета Христо Ботев до консулството на България. Те трябваше да стачкуват против хипотетичния тормоз на етнически българи в Украйна. Според публично оповестените данни на Службата за сигурност на Украйна събитието е особено квалифицирано от съветските специфични служби, проведено на междуетническа основа.
" Програмата най-много " на съветските разследващи служби предвиждаше нахлуване на украинските псевдонационалисти против мирното шествие. От багажника на един от колите на уредниците, бяха извадени флагове както български, по този начин и с украински националистичен подтекст. С организацията на акцията в Одеса се занимаваше водачът на радикалната социална организация Николай Дулски с прякора «Наждак», който също участваше в събитията, свързани с блокирането на автомагистралата «Лвов-Рава-Руска», и е прочут на правоохранителните органи на Украйна.
Те задържаха координатора на това деяние, който беше дошъл особено от Харков. Той свидетелства за изкуствения темперамент на митинга и заяви името на уредника.
Украинските управляващи ще реагират остро на всички опити за потребление на българското национално малцинство за дестабилизиране на ситуацията в южната част на Одеса.
Всички други произшествия, които се случиха с обособени представители на българската общественост, по никакъв метод не бяха свързани с тяхната етническа принадлежност, а бяха предизвикани от изказвания, които в изискванията на продължаващата съветска експанзия се възприемаха като извънредно чувствителни.
Въпрос: Какви са провокациите пред Черноморския район?
Евген Енин: Чуждата окупация на части от териториите на Украйна, Грузия, Молдова и Азербайджан е съпроводена с изваждането на тези зони от естествения стопански и политически живот, а популацията в действителност остава откъснато от европейските и международните обществени и стопански процеси. Такива райони в изискванията на задгранична окупация се трансформират в затворени милитаризирани зони, които обслужват най-вече потребностите на въоръжените сили на окупаторите. Насърчаването на демократичните полезности в политическия живот на тези територии фрапантно понижава. При тези условия военно-политическото напрежение в района се усилва, когато от една страна нараства военното наличие и организират се военни учения на страните от НАТО, а въпреки това – съветските военни сили в Крим и покрай границите на Украйна се уголемяват и ускоряват.
Нерешените конфликтни обстановки, тяхното " заледяване " и непрекъснатото повишаване на напрежението в страните от района провокираха и други закани като незаконната миграция, контрабандата, противозаконния трафик на оръжия и на хора, невъзможността да се подсигурява сигурността на транспортните пътища и доставката на енергийни запаси.
През юли тази година Украйна пое председателството на ПАЧИС от Турция. За Украйна проблематика на икономическото съдействие в изискванията на рецесията в региона на сигурността в Черноморския район ще бъде приоритет и страната ще противодейства на осъществяваните от Русия нарушавания на интернационалните правни правила на съдействие.
Въпрос: Каква е обстановката със спазването на човешките права в Крим?
Евген Енин: След анексията на Крим, се следи незадоволително равнище на спазването от страна на Русия на човешките права във краткотрайно окупираните територии, по-специално има непрекъснато нарушение от страна на окупационните управляващи на правата на етническите украинци и кримските татари. Крим в действителност се трансформира в територията отвън правната материя, където има невиждани и систематични нарушавания на закона и правата на индивида, породени от неналичието на цялостен достъп на правозащитниците и представителите на Средства за масова информация.
През целия интервал от момента на осъществяване на противозаконния референдум има очевидна наклонност към изтласкване на коренните нации, изключително кримските татари и кримско-татарски деятели, а изискванията на битие на част от популацията, което резервира украинското поданство, са несъвместими с елементарния живот. Според наличната информация, през 2016 година зафиксирани са към 280 случая на жестоко нарушаване на правата на индивида на полуострова, в това число 3 отвличания, повече от 177 арестувания, повече от 50 обиска, най-малко 7 души са изпратени за насилствен психиатричен обзор. Също по този начин, най-разпространеното нарушаване от страна на съветските управляващи в Крим е демонстрация на дискриминация въз основа на националния и религиозния правила, както и по отношение на политическите убеждения.
Източник: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР