Зам.-главният прокурор Иван Гешев не показа никакви доказателства за схеми

...
Зам.-главният прокурор Иван Гешев не показа никакви доказателства за схеми
Коментари Харесай

Социални експерти: Гешев направи фалшиви и политически изказвания за ТЕЛК-овете

Зам.-главният прокурор Иван Гешев не сподели никакви доказателства за схеми с подправени ТЕЛК-ове. Не е правилно, че Национален осигурителен институт няма механизъм за надзор. Прокуратурата освен излъга, само че си разреши да популяризира редица подправени вести. Реформата би трябвало да се случи, след доста необятна полемика, тъй като тя ще продължи с години.
Това обявиха Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " и Валя Ташкова от " Системата ни убива всички " по телевизия „ България он еар “. Вчера от Прокуратурата оповестиха, че схемите с подправени ТЕЛК-ове са ощетили страната с милиони, а огромен % от хората, получаващи инвалидна пенсия, са изцяло здрави.

Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " съобщи, че зам.-главният прокурор Иван Гешев не е изнесъл никакви действителни доказуеми данни. Според нея той е направил политически изявления и безусловно подправени внушения. Прокуратурата тиражира редица подправени вести, изрично съобщи Григорова.

Тази инспекция идва тъкмо сега, когато държавното управление, съгласно неговите обещания, трябваше да направи оценка на въздействието на променената наредбата за здравната експертиза. Преди към 10 дни министърът на опазването на здравето отговори на въпрос, заложен от депутата Виолета Желева, че няма данни, с които да се покаже до какъв брой се е трансформирал броя на хората, които имат приета неработоспособност. Министър Ананиев се оправда с това, че няма електронна система и указател, само че тази система е приключена през 2013 година. В спецификацията й е записано, че достъп до данните би трябвало да имат даже външни лица.

„ Как едно министерството на опазването на здравето ще направи оценка на въздействието на това което направи предходната година, с което даде обещание, че ще оправи нещата, откакто нямат данни? Това което виждаме е принуда над хората с увреждания! “, яростно съобщи Григорова.

По думите й, погрешната информация, която е публикувана от Гешев е първо, че това са „ подправени инвалиди “, за което прокуратурата не е показала данни и доказателства. На второ място от прокуратурата са декларирали, че Национален осигурителен институт няма никакъв надзор над решенията на ТЕЛК, което още веднъж не е правилно. Според наредба в закона ясно е казано, че има медицински комисии към Национален осигурителен институт, които ревизират всички решения и апелират, в случай че има нещо неправилно в решенията.

„ На трето място, този човек си разреши да каже, че в случай че няма такива големи обири, без да покаже доказателства за изказванията си, ние сме щели да бъдем на приблизително европейско равнище по грижите на хора с увреждания и обществени разноски. Категорично това не е правилно. България е на последните места в Европейски Съюз по разноски за обществено подкрепяне и пенсии. 0,26% от всички пенсии са със повишени проценти, а за 7 години единствено 20 индивида от над 1 милион тествани са оповестени за работоспособни ", сподели още Григорова.

" Не виждам доказателства за тези милиарди, за които се тиражират ", сподели и Валя Ташкова от гражданската самодейност " Системата ни убива всички ".

Според нея е ясно, че промяна би трябвало да се направи, тъй като с такива инспекции нищо не се получава. По думите й Силистра е очевиден случай, тъй като там инвалидните пенсии са съвсем два пъти повече в сравнение с общоприетото за страната. Проблемът се влачи от 10 години. Реформа е наложително да се направи и би трябвало да има механизми за надзор. Такива спорадични инспекции не са механизъм за надзор. Реформа би трябвало да се случи, само че не за сметка на хората с увреждания ", разяснява Ташкова.

Реформата би трябвало да се случи, след доста необятна полемика, тъй като тя ще продължи с години, съобщи още Валя Ташкова.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР