Залозите около предстоящия конгрес на БСП се повишиха значително, след

...
Залозите около предстоящия конгрес на БСП се повишиха значително, след
Коментари Харесай

Писмо на Стефан Данаилов повиши залозите за конгреса на БСП

Залозите към идния конгрес на Българска социалистическа партия се покачиха доста, откакто отдръпналият от дейната политика любим на социалистите Стефан Данаилов – Ламбо излезе с отворено писмо към съпартийците си, проникнато от пламенна поддръжка за водача Корнелия Нинова и вик да се спре вътрешното противоборство.

Самото решение на Нинова да свика съвещание на партийния конгрес мина едвам с четири гласа на извършения по-рано този месец Национален съвет. Вътрешната съпротива на председателката, състояща се от представители на някогашния партиен хайлайф, я заподозря, че ще се опита да изиска от конгреса избор на доверие и по-късно да подмени състава на Националния съвет, изваждайки неуместните. Нинова и хората й отхвърлиха сходни планове и обявиха, че формалният дневен ред на най-висшия партиен конгрес е явен - да разиска показания от Българска социалистическа партия различен бюджет, както и целите на европредседателството.

В същото време обаче от лагера на Нинова заподозряха, че " контрите " ще желаят проверка на променения от нея правилник, тъй че водачът на партията да не се избира директно от членовете, а както преди – от делегатите на конгреса.

Според поддръжниците на Нинова, тя желае да покаже на членовете на необятното управление, в което има вътрешна съпротива, че точно най-висшият орган – конгресът, стои зад нейните решения.

Дни преди съвещанието на конгреса на 28 октомври, екипът на водача на Българска социалистическа партия показа концепциите си различен бюджет за 2018 година и анулация на плоския налог, а малко по-късно колата на Нинова бе ударена от такси за повторно за един месец. По този мотив тя заподозря, че " зачестилите " произшествия с нейния автомобил не са случайност.

Напрежението обаче се увеличи неимоверно заради упованията, доказани пред Mediapool от представители на управлението, че в устрема си да нарежда Българска социалистическа партия като ясна опция на ГЕРБ, Нинова е подготвила " обстоятелства и данни " за неприятни практики вътре в Българска социалистическа партия, за които да нападна избрани фигури.

Социологът Юрий Асланов, който е и член на Националния съвет на Българска социалистическа партия, разяснява в изявление пред Mediapool: " Смятам, че това ще бъде най-тежката борба на Нинова – борбата за изчистване на физиономията на партията, борбата за честност. Нямам прогноза за крайния резултат, въпреки да ми се желае да успее. Тази борба неизбежно ще пусне кръв на партията, ще би трябвало да се стигне до някои неприятни истини, в това число и лични. "

Междувременно вътрешнопартийната съпротива се готви да нападна Нинова с уставни промени. Такава точка в дневния ред на конгреса не е планувана, само че не е изключено хората към прогонения от Изпълнителното бюро пловдивски предприемач Георги Гергов да се опитат да я внесат. Настояването им ще бъде да се върне остарелият правилник за избор на ръководител – от конгреса. Преди година и половина, когато бе определена за ръководител, Нинова съумя да прокара смяна, че партийният водач се избира на вътрешни избори от всички членове на групировката.

Опозиционерите считат, че в случай че се върне остарелия правилник, имат късмет да сменят Нинова или най-малко да я държат под надзор, в случай че желае още веднъж да бъде определена от конгреса.

Според други социалисти, които също не симпатизират на Нинова, очакванията за промяната й са изцяло безпочвени в този миг и трябвало да се изчака: " Нека загуби едни избори, дано се поопари и тогава. Сега какво ще я сменяме? И с какво съображение? ".

Корнелия Нинова твърди, че на конгреса Българска социалистическа партия би трябвало да се сплоти и нарежда като ясна опция на ГЕРБ, защото сега част от вътрешната съпротива продължавала да желае колаборация с партията на Бойко Борисов. Това обаче не е напълно по този начин. Засега е известно, че след изборите на 26 март т.г. предпочитание за необятна коалиция сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ е изказал Георги Гергов, само че като цяло съвсем никой в Българска социалистическа партия не счита, че това е печеливша политика предвид на това, че левицата завоюва президентските избори, показа се доста добре на парламентарните и има късмет да се бори за първа политическа мощ.

Вътрешните съперници на Нинова настояват, че тя и обкръжението й преднамерено преекспонират тезата за колаборация с ГЕРБ като оръжие против " врага с партиен билет ", макар че по стратегически решения – като избора на Висш съдебен съвет, да вземем за пример, депутатите от Българска социалистическа партия влязоха в схемите на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Прогнозите са, че на изключителния конгрес Нинова ще изпревари дейностите на вътрешната съпротива и ще я обезсили, най-малко на този стадий. Основният й мотив ще бъде, че вътрешните войни би трябвало да спрат, а партията да стартира да се прочиства.

В този дух е и писмото на зам.-председателя на Българска социалистическа партия Стефан Данаилов, съдържащо другарска рецензия по адрес на Нинова (подобно на отправената от Румен Овчаров), само че пък недвусмислено в нейна поддръжка.

Посланието му бе публикувано от пресцентъра на Българска социалистическа партия, а в него той се обръща към " приятели, другари, съидейници ". И приканва да се спрат войните, междуличностните противодействия и да се работи. На съперниците на водача се задават редица въпроси дали работят по разпространение на политиките на партията.

" Корнелия е себеотрицателен биткаджия, само че готовността й за вдишване на отговорност от името на цялата партия не постоянно е най-хубавото държание за един лидер. Препоръчвал съм й, че има потребност от време на време да изчака и опипа пулса на общото мнение. Да си пръв измежду равни не значи първи да поемаш всички тежки удари. Подкрепям Корнелия, имам вяра й, нейният хъс за победа над нашите съперници има същински привлекателен заряд и не бих се лишил от насладата от сърце да й оказвам помощ ", написа в писмото на Данаилов.

И добавя, " че е пристигнало време хората в Българска социалистическа партия да калят търпението си и умно да подредят целите си ". " Някои от нас смятат, че младите по традиция вървят до и след нас, само че дали не сме пропуснали възмъжаването им, вторачени в сигурното си кадрово статукво, водени от максимата, че " изпитаното в багра потомство " по-малко бърка? ", пита още Данаилов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР