Заложните къщи се превръщат в златарски магазини. Те доставят злато

...
Заложните къщи се превръщат в златарски магазини. Те доставят злато
Коментари Харесай

Врътка! Заложни къщи стават златарски магазини

Заложните къщи се трансформират в златарски магазини. Те доставят злато от прилежащи страни като Турция и по-късно го продават, само че без да дават документ за качество, какъвто наложително издават златарските ателиета. Това съобщи пред “Труд” ръководителят на Съюза на златарите Димитър Алексиев.

Сертификатът е документ, който демонстрира какво е съотношението на скъпите метали в състава на златните произведения, както и дали има примеси и в какво количество. Както и точния грамаж на бижуто, което избирате да носите или да подарите на непосредствен до вас човек. Според Алексиев, покупката от златарско ателие подсигурява и, че няма да бъдете излъган. Най-често недобросъвестни търговци оферират кухи бижута и лъжат с грамажа на пръстени и огърлици, стана ясно от думите му.

Освен това е допустимо да се предлага злато с примеси. Най-често се прибавя повече от допустимото количество никел в бижутата, които се продават като бяло злато. Именно по тази причина е целесъобразно да купувате украшения единствено със документ, който потвърждава качеството им, изясни Алексиев. Според него няма по какъв начин да се купи качествено обработено златно произведение от 14 карата на цена под 85-90 лева за грам, а при по-голямо количество цената пада до 80 лева за грам.

Причината е, че изкупната цена на едро на златото сега е към 40-45 лева за грам. След това в цената на изделието се прибавя направата, а постоянно тя е доста по-сложна и сложна при дребните и фини бижута. Освен това в ценообразуването се включват разноските за наем, личен състав, защита, както и обстоятелството, че златото не е бързо конвертируема стока и постоянно минават месеци и даже години преди направеното украшение да бъде продадено. На пазара сега се търсят най-вече златни бижута на цена до 200-300 лева, сподели Алексиев.

Това са пръстени, обеци и синджири с тегло до 2-3 грама, изясни той. Дори брачните халки сега се вършат олекотени, с цел да са по-евтини и налични. Причината съгласно специалиста е недоброто финансово положение на популацията. Нашият бизнес е лакмус за стопанската система, тъй като когато хората имат пари, постоянно вземат решение да влагат най-малко част от тях в злато, безапелационен е специалистът.

При взрива на ваканционния заможен пазар преди години, руснаците купували бижута от златарските ателиета по морето. Тези клиенти обаче към този момент не са на пазара, изясни Алексиев. С еднодневни екскурзии Абитуриентите рискуват с ниски цени от Турция Абитуриентите, които преди бяха измежду главните клиенти на родните златарски ателиета, към този момент не са фактор на този пазар. Причините за това са няколко. На първо място, не всички фамилии влагат в скъпия метал поради недоброто си финансово положение.

Освен това се провеждат еднодневни турове до Турция за пазаруване на злато, изясни ръководителят на Съюза на златарите Димитър Алексиев. В този случай обаче младежите рискуват, тъй като има възможност да си купят бижута с примеси или да ги излъгват с тежестта и каратите, изясни специалистът. Така най-после закупеното излиза по-скъпо. Организаторите на екскурзията нормално имат контракт с едно само ателие при съседите и присъединилите се в тура са лимитирани при избора си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР