Заличен стенопис върна любопитството към най-мистичната църква у насВанга казвала,

...
Заличен стенопис върна любопитството към най-мистичната църква у насВанга казвала,
Коментари Харесай

Тайната връзка между Преподобна Стойна и Рен льо Шато

Заличен стенна живопис върна любознанието към най-мистичната черква у нас Ванга казвала, че сляпата пророчица е три по-силна от нея
 

Един стенна живопис в най-мистичната църква в България " Св. Георги " в мелнишкото село Златолист разбуни пристрастеностите български в Страстната седмица. На Велика сряда, църквата на Преподобна Стойна, осъмна с тежка византийска мозайка над вратата, вместо стенописа на Пламен Капитански. Човекът, който се грижи за храма твърди, че над вратата избивала влага, по тази причина мазилката трябвало да бъде укрепена. Това наложило изтриване на изображението. Но художникът, който през последните 10 години няма ден без да е нарисувал портрет на ясновидката, е уверен, че похищението е преднамерено. Ходя постоянно в храма, в случай че имаше влага, щях да е видя. Но даже това да е правилно, тежката мозайка ще срути още повече мазилката, твърди Капитански, наричайки случилото се " чудовищно закононарушение, за което някой би трябвало да понесе отговорност ".
-->
Капитански е един от най-верните почитатели на Преподобна Стойна, които са създали по този начин, че България да помни 

мистичната мощ на сляпата пророчица 

В съавторство Капитански е издал четири книги отдадени на светицата от Златолист, както я назовават локалните хора. Творбите са финансирани с персонални спестявания. Последната от тях - " Избраният да Я рисува ", най-подробно разказва чудесата на Преподобна Стойна, случили се с него и с доста други хора. Преведена е на британски и съветски езици.

Капитански помни, по какъв начин в първите години, когато ходел в храма, посетителите се броели на пръсти. Днес там идват стотици, а по Гергьовден - хиляди. Коли, автобуси - селският път едвам побира транспортните средства. Създадената от Капитански страница във Facebook " Преподобна Стойна " има 65 000 почитатели. 

Коя е пророчицата от Златолист, която кара хиляди българи да посещават дребното селце сред Мелник и Роженския манастир?

Наричат я духовната учителка на Ванга, тъй като самата врачка от Рупите казвала приживе, че

Стойна е три пъти по-силна от нея.

И постоянно пращала заболели за излекуване на гроба й. Всеки месец баба Ванга отивала в село Златолист, където Преподобна Стойна прекарва съвсем целия си живот, с цел да се зареди от огромния чинар в двора на манастирчето " Свети Георги ". Легендата гласи, че 

вълшебното дърво е на повече от 1300 години

Всеки, който прегърне дънера му не помни вечно за болежките си. Затова на дървото са вързани две люлки. И хората, които имат молба към Стойна, би трябвало единствено да се полюлеят на тях. Най-често в люлките сядат млади дами, молещи се за рожба.

В двора на манастирчето се намира и кладенецът на желанията. Трябва единствено да се наведете над него и да прошепне настояването си над живата вода...

Стойна Димитрова има не по-малко любопитна история от тази на Вангелия Гущерова. Родена е на 9 септември 1883 година в село Хазнатар, Серско. По това време селцето е било част от Османската империя, през днешния ден е в рамките на Гърция. На 7 години дребната Стойна е на косъм от гибелта. Разболява се от едра шарка. Родителите й я отделят в една от пристройките за животните, с цел да не болести останалите. Всеки ден оставят на входа й храна и вода, уверени, че подлата и нелечима адска болест надали ще пожали детето им. Но става знамение. Стойна освен преборва страшното зло, само че и по лицето й не остават белези.

Губи обаче зрението си. С него си отива забележимия свят за Стойна, само че идва духовният. Появяват се и нейните ярки ясновидските и лечителските качества.

До 16-ата си година, младото момиче прекарва живота си в цялостно усамотение в обособена стая. Докато един ден не излиза на двора с крясъци. Кара татко си да копаят. Имала привидение - Свети Георги, който й споделил къде ще откри негова икона и кандило. Бащата, горкият, уверен, че шарката е взела освен очите, само че и мозъка на Стойна, се съгласил. Дъщеря му споделила, че няма да мръдне от мястото си, до момента в който не изровят кандилото. И почнал да копае. Когато от земята обаче в действителност излезли иконата и запалено кандило, 

паднал в нозете на Стойна и се разплакал

От този момент всички почнали да гледат по различен метод на момичето. Вслушвали се в думите му и изпълнявали заръките й.

С помощта на съседите, защото фамилията й било доста оскъдно, построили в двора дребен параклис " Свети Георги " и Стойна аскетично живяла в него. Не след дълго се случило ново знамение. Казала на околните си, че ще я видят като мъртва. Но да не се плашат и да не бягат, тъй като тя ще се върне при тях. И в действителност - една заран намерили Стойна бездиханна. Тялото й било като мъртво цели 7 дни. След което младата жена се събудила, като че ли нищо не се е случило. От този миг пред вратата й се извива опашка от молители за предсказания и излекуване. А " мъртвите " седмици на Стойна се появяват до края на живота й. След тях тя разказвала чудни истории и правела предсказания.

След Междусъюзническата война фамилията на Преподобна Стойна се преселва в България. На път за Петрич, минавайки през село Долна Сушица (Златолист), ясновидката стопира в селския храм " Св. Георги " в селото и споделя, че остава да живее в него. Така и прави - прекарва в светата обител остатъка от дните си в пост и молитва. Живее в дребна стаичка на втория етаж в църквата, която едвам побира едно легло. И до през днешния ден в нея има кутия за молебствия и стремежи, които хората пишат на листчета. Но тя е толкоз цялостна, че молителите остават своите писъмца в пукнатините на касата на вратата, сред тухлите над нея или във всяка пролука, която открият в стените към стаичката.

Самата черква в Златолист е не по-малко невероятна. Любителите на конспирации вършат паралел сред нея и мистичния храм в Рен льо Шато, където свещеникът Беранже Сониер става изобилно богат,

откакто открива тайната на тайните

За едни това са тамплиерски ръкописи с родствената кръв на самия Исус Христос, предадена с детето му от Мария Магдалена в европейските кралски линии. За други - Свещения граал. И до през днешния ден обаче най-големите специалисти по иконопис би скубят косите над дяволските изображения в храма. Така е и в Златолист. Стенописите и иконите в дребната черква са стряскащи и поразително наподобяват на тези в Рен льо Шато, което кара не един и двама историци да търсят връзка сред двете селца още от времето на кръстоносните походи.

В Златолист е изобразен демон, впрегнал човек в каруца, гола до кръста жена, светец с глава на кон. За него бабите в Златолист си имат алегория. Сестрата на светеца се влюбила в него и той, с цел да я отблъсне, се помолил да бъде обезобразен. Казват, че в случай че човек се взира дълго в иконата на Исус Христос над олтара пък ще види по какъв начин Спасителят премигва с клепачи.

Най-мистичното място в храма обаче е плочата с герба на Цариградската патриаршия - двуглавият орел. Намира се тъкмо под купола. За нея всички имат вяра, че сбъдва стремежи и изцелява заболявания. От уста на уста през годините се предава невероятна история. Мъж влезнал в църквата и видял Преподобна Стойна на колене върху плочата да се моли. Побързал да излезе, с цел да не я тормози и тогава забелязал, че в действителност

дамата не се допирала върху земята

а като че ли се реела на най-малко метър височина от плочата. Някои от откривателите на живота й имат вяра, че тя е владеела освен левитацията, само че и телепатията, посредством която излекувала доста хора. Казват, че всеки в Златолист е сънувам най-малко един път Преподобна Стояна. Тя умира в навечерието на Коледа - на 22 декември 1933 година Причината е пневмония. За разлика от шарката обаче Стойна не съумяла да се оправи с нея. Ясновидката отказала да приема какво и да било медикаменти и организмът й не преборил заболяването. Погребана е в двора на черквата " Св. Георги " в Златолист, където е завършен дребен мемориал. Хората имат вяра, че той също прави чудеса. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР