Зала Атанас Ванчев дьо Траси“ – това име ще носи

...
Зала Атанас Ванчев дьо Траси“ – това име ще носи
Коментари Харесай

Кръщават читалня в Хасково на поета Атанас Ванчев дьо Траси

Зала „ Атанас Ванчев дьо Траси “ – това име ще носи от през днешния ден Читалня №1 в Регионалната библиотека „ Христо Смирненски “ Хасково . Новината беше обявена при откриването на кръгла маса на тематика „ #Библиотеката- пресечна точка на завещание и бъдеще “ . Форумът е отдаден на 70 години от основаването на най-голямата библиотека в район #Хасково – „ Христо Смирненски “. Във форума взе участие заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева , оповестиха от локалната администрация. 

Регионална библиотека. Снимка: Община Хасково

Идеята читалнята да носи името Атанас Ванчев дьо Траси е на хасковските културни деятели .

Поетът е роден в Хасково на 3 януари 1940 година 26-годишен отпътува да учи във Франция . В продължение на години пътува и опознава културата и литературата на десетки страни по света. За собствен дом избира Париж , където живее до края на живота си. Владее френски, съветски, арабски, британски, италиански. Негови стихосбирки са преведени на десетки езици. Самият той е изявен преводач – превежда български създатели на френски език и непознати създатели на френски и съветски.

Регионална библиотека. Снимка: Община Хасково

Атанас Ванчев дьо Траси е вицепрезидент на международното придвижване на поетите . Лауреат и член на няколко научни академии – българската, френската, бразилската, европейската . Носител е на редица интернационалните и български награди. Награден е с медал „ Стара планина ” – І степен за принос в популяризирането на българската просвета през 2010 година През 2016 година става притежател на огромната премия „ Александър Паскалев ” на Община Хасково за изцяло творчество в границите на Литературните дни „ Южна пролет “. Атанас Ванчев дьо Траси умира 30 септември 2020 година в Париж.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР