Закриването на специализираните съд и прокуратура не противоречи на конституцията.

...
Закриването на специализираните съд и прокуратура не противоречи на конституцията.
Коментари Харесай

И магистратите от ВАС не смятат, че закриването на спецсъдилищата нарушава конституцията

Закриването на профилираните съд и прокуратура не опонира на конституцията. Това е мнението на съдиите от Върховния административен съд. То е признато на общо заседание и ще бъде пратено на Конституционния съд (КС). Той би трябвало да се произнесе по искане на основния прокурор Иван Гешев, който упорства, че закриването на двете структури опонира на конституцията. Върховния касационен съд.

Двете структури бяха закрити с приемането на промени в Закона за правосъдната власт. По същия метод 10 години по-рано държавното управление на ГЕРБ ги сътвори.

Въпреки че закриването бе направено от Народното събрание, който несъмнено има такова пълномощие, Гешев твърди, че решението опонира на конституцията. В настояването си той показва, че Народното събрание не е дал задоволително гаранции за правата на жители след закриването на двете институции, както и че това ще утежни качеството на правораздаването.

От няколко месеца Гешев, който бе срещу закриването, споделя, че ще настане безпорядък с делата, защото в закона има огромни пропуски. Една от тях съгласно прокуратурата е седемдневният период, в който делата от спецсъда би трябвало да бъдат изпратени за дотъкмяване от други съдилища. Разследващите споделят, че за това време не е допустимо да бъде основана нужната организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР