Законопроектът за ратифициране на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество

...
Законопроектът за ратифициране на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество
Коментари Харесай

Договорът за добросъседство с Македония ще бъде ратифициран утре

Законопроектът за одобрение на контракта за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония ще бъде гласуван от Народното събрание на следващия ден. Това взеха решение депутатите при приемане на програмата за седмичната стратегия.

Договорът за добросъседство с Македония беше утвърден в понеделник от Народното събрание в Скопие, а през днешния ден ще бъде прегледан от отрасловите комисии в българското Народно заседание. Преди да бъде гласуван в пленарната зала и да влезе в действие, той би трябвало да бъде утвърден от комисиите по външна политика и по европейските въпроси и надзор на европейските фондове.

Договорът беше подписан на 1 август от македонския министър председател Зоран Заев и българския министър-председател Бойко Борисов на гала в Скопие. Тогава двамата отхвърлиха да приказват за " отстъпките ", които София и Скопие са създали, с цел да подпишат документа, и показаха предпочитание да " гледат напред ", с цел да се уверят, че и Македония, и Западните Балкани имат европейска вероятност. Договорът бе подписан след дългогодишно отсрочване, а с него двете страни публично признават, че имат " обща история ". Борисов тогава сподели, че документът би трябвало да постави край и на антибългарската агитация в Македония. На събитието участва делегация от министри, част от които подписаха два документа за съдействие в превоза и енергетиката.

Не се чакат изненади в българския парламент. На 27 юли 2017 година всички 206 депутати, намиращи се в пленарната зала, гласоподаваха " за " декларацията, с която се дава поддръжка на държавното управление за сключване на контракта.

Обсъждането на контракта, който се чака да отвори вратите на Македония към евроинтеграция, стартира преди над 10 години.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР