Законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова, не

...
Законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова, не
Коментари Харесай

Подкрепяният от майки закон на Манолова за личната помощ беше бламиран

Законопроектът за персоналната помощ, препоръчан от омбудсмана Мая Манолова, не получи никаква поддръжка на съвещанието на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник. Проектът бе неодобрен както от национално представителните организации на хората с увреждания, които са в спор с протестиращите майки на деца с увреждания, по този начин и от синдикатите.

Критиките към плана бяха, че той е “аматьорски “, противопоставящ обособени групи и се концентрира единствено и само върху една обществена услуга, без да предлага сложни решения. В последна сметка бе решено работещите текстове от плана на Мая Манолова, който е изготвян с присъединяване на протестиращите майки, да бъдат включени в Закона за хората с увреждания, който друга работна група към общественото министерство сега приготвя и в нея също вземат участие протестиращи майки.

След съвещанието на съвета общественият министър Бисер Петков заяви, че ще осведоми държавното управление и премиера за това, че решаването на казуса на хората с увреждания би трябвало да е водещ народен приоритет и за него би трябвало в малко време да се откри предстоящото решение. Това би трябвало да стане посредством приобщаване на всички системи - здравната, просветителната и осигурителната и ще е нужна и поддръжка на финансовото министерство, разяснява Петков.

Само ограниченията в законопроекта на Мая Манолова биха коствали в допълнение 100 млн. лв. годишно по нейни планове. По разнообразни оценки на специалисти обаче разноските за персонална помощ варират сред 100 млн. лв. и над 1 милиарда лв., като огромната разлика съгласно Бисер Петков идва от другата методология на пресмятане на възнагражденията на асистентите и броя часове, за които те ще се грижат за хората.

Докато министър Петков обобщаваше пред публицисти резултатите от съвещанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, протестиращите майки на деца с увреждания скандираха пред Министерския съвет " Убийци ".

Омбудсманът Мая Манолова напомни, че законопроектът е създаден от нейния екип дружно с протестиращите майки и добави, че а политиците е решението дали ще му дадат поддръжка. “Това е почтен закон, който дава опция за поддръжка на всички хора с увреждания с право на непозната помощ “, съобщи тя и уточни, че в този момент едвам 14 хиляди от имащите право общо 77 хиляди души получават такава помощ. Това са хората, които сега получават т. нар добавка за непозната помощ в размер на 90 лв..

Изпълнителният шеф на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски заяви, че съгласно осведомителната система на организацията хората с увреждания са над 648 хиляди. Той разгласи, че изчислявайки нужните средства за осем часа поддръжка за хората, които не могат да се оправят сами, при минимална работна заплата от 560 лв. за 2019 година, ще са нужни 667 млн. лв..

Участниците в съвещанието разкритикуваха плана на Манолова за това, че урежда просто една асистентска услуга, която взема решение единствено част от проблемите, само че не е устойчива политика за хората с увреждания. Според тях основаването на обособен закон единствено за една обществена услуга е нецелесъобразно, а тя не е съобразена с потребностите на обособените групи неработоспособност.

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов дефинира законопроекта като “аматьорски “ и противопоставящ хората с увреждания, преследващ политически цели.

Да бъде най-малко удвоена непознатата помощ от 90 лв. и да не е регламентирана в КСО, а да бъде заложена в Закона за държавния бюджет, предложи водачът на КНСБ Пламен Димитров. Според него още с този бюджет финансовото министерство би трябвало да откри в допълнение към 100 милиона лв..

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР